• Посилання скопійовано

На яку дату вважати реалізованим експортний товар?

Дата відвантаження виноматеріалів на експорт – 31.05.2021 р. згідно з CMR, дата оформлення електронної митної декларації – 01.06.2021р. В якому місяці відобразити реалізацію виноматеріалів в формі 2РС?

Відповідно до Порядку заповнення форми звіту № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв» від 11.02.2016  р. № 49, у графі 10  розділу І «Обіг алкогольних напоїв» вказується кількість продукції, яка реалізована на експорт у звітному місяці.

Тому потрібно з’ясувати, коли відбувається саме факт реалізації товару, зокрема, на експорт. Відвантаження товару або перетин товаром митного кордону – це не те саме, що його реалізація на експорт.

Всупереч поширеній думці, дата реалізації експортного товару – це не дата оформлення митної декларації, а та дата, на яку виконуються чотири умови визнання доходу від реалізації.

Згідно з п. 8 П(С)БО 15, дохід від реалізації товарів  визнається за одночасного виконання всіх умов:

  • покупцю передано всі ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на товар;
  • продавець не здійснює управління та контроль за реалізованим товаром;
  • сума доходу може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції станеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Мінфін у листі від 03.03.2007 р. №31-34000-20-10/4345 вказує, що контроль над активом, як правило, супроводжується правом власності на нього. Найчастіше втрата контролю за реалізованим товаром відбувається в момент фізичного відвантаження товару покупцю (перевізнику покупця). Момент переходу ризиків та вигод, пов’язаних з правом власності, слід визначати виходячи з умов постачання ІНКОТЕРМС, визначених в ЗЕД-контракті.

Такий момент може співпадати з датою відвантаження виноматеріалів на експорт згідно з CMR або з датою оформлення митної декларації. Повторимо, все залежить від умов договору між покупцем і постачальником, і товар вважається реалізованим на ту дату, на яку виконуються всі вище названі умови, зокрема:

  • покупцю передано всі ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на товар;
  • продавець не здійснює управління та контроль за реалізованим товаром.

Якщо за договором це станеться на дату відантаження – то товар вважається реалізованим у травні, а якщо договором обумовлено, що ці умови виконуються в момент оформлення митної декларації – то у червні. Самі по собі факти відвантаження та оформлення митної декларації ще не означають, що товар переданий від продавця покупцю, потрібна ще відповідна домовленість між ними.

Додатково читайте тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»