• Посилання скопійовано

Коли вважати використаними акцизні марки для маркування імпортних алкогольних напоїв?

Підприємство є імпортером алкоголю, придбало акцизні марки і передало їх виробнику (нерезиденту) для маркування алкоголю, митні декларації на вивіз марок оформлені. При складанні Звіту про використання марок акцизного податку ці марки вважати використаними за датою передачі виробнику чи за датою завезення алкогольної продукції?

Відповідно до пп. «б» п. 227.1 ПКУ, суб’єкти господарювання – юридичні та фізичні особи, які уклали з іноземними виробниками або іншими нерезидентами контракт (договір) про постачання в Україну алкогольних напоїв і тютюнових виробів, мають право ввозити на митну територію України імпортні алкогольні напої і тютюнові вироби, якщо маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів здійснюється в установленому порядку марками акцизного податку встановленого зразка.

Згідно з п. 227.4 ПКУ придбані марки акцизного податку передаються покупцями марок (імпортерами) іноземним суб’єктам господарювання для маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що підлягають подальшому ввезенню на митну територію України.

Відповідно до пп. 226.16 ПКУ марки акцизного податку, не використані для маркування товарів через їх пошкодження, приймаються від покупців марок для утилізації з відшкодуванням фактично сплачених сум податку відповідно до Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного податку, маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів (Положення № 1251).

Крім цього, відповідно до п. 29 Положення №1251невикористані марки, що не пошкоджені, приймаються їх продавцем. Покупець марок подає засобами електронного зв’язку в електронній формі реєстр невикористаних марок, зазначаючи їх серію та номер, та заяву про повернення сплаченої суми акцизного податку або про зарахування її в рахунок майбутніх платежів та повертає продавцю оформлені належним чином невикористані марки. Повернуті імпортерами невикористані марки, що не пошкоджено, можуть бути повторно видані продавцем марок на підставі заяви тому ж імпортеру, який їх повернув. При цьому плата за марки не стягується.

З цих формулювань робимо висновок, що акцизні марки є використаними саме після успішного маркування ними підакцизних товарів. Тому при складанні Звіту про використання марок акцизного податку марки слід вважати використаними на дату ввезення маркованої алкогольної продукції.

Видача марок виробнику для маркування алкогольної продукції обліковується в Журналі обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв імпортного виробництва. Форма журналу передбачає тільки облік виданих марок акцизного податку і з нього не можна дістати інформацію про те, скільки марок було фактично використано для маркування продукції.

Натомість Звіт про використання марок акцизного податку містить інформацію, яку можна отримати тільки після фактичного маркування продукції, а саме:

  • код товару згідно з УКТ ЗЕД;
  • опис товару згідно з УКТ ЗЕД;
  • місткість тари (для алкогольних напоїв), л;
  • міцність (для алкогольних напоїв), об. %;
  • серії та початковий і кінцевий номери акцизних марок;
  • кількість марок акцизного податку, шт.,
  • у тому числі пошкоджені в процесі виробництва та не підлягають поверненню, шт.
  • марки, повернуті продавцю для знищення, шт;
  • марки, повернуті продавцю, придатні для подальшого використання, шт.

Навести ці дані у Звіті до маркування продукції неможливо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»