• Посилання скопійовано

Коли визнавати дохід від продажу талонів на пальне?

Підприємство самостійно виготовляє і продає покупцям талони на пальне. Фізичний відпуск пального підприємством не здійснюється. Паливна компанія в кінці місяця надає інформацію щодо кількості і якості відвантаженого за талонами пального. Коли виникає дохід? Які податкові наслідки продажу талонів?

Податок на прибуток – дата виникнення доходу

Як зазначено у пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Своєю чергою, згідно з п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

При цьому за п. 8 П(С)БО 15 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

  • покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);
  • підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);
  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Зважаючи на те, що підприємство, яке реалізовує талони на пальне, може визначити розмір витрат лише після використання покупцем талону на пальне (за розшифровкою в кінці місяця від АЗС), то вважаємо, що дохід на дату реалізації талонів не виникає. Договірна вартість, яку підприємство отримує від покупця в момент реалізації, враховується на рахунку 69 «Доходи майбутніх періодів». В кінці місяця на підставі отриманої від АЗС інформації щодо використаних талонів підприємство визнає дохід шляхом відображення в обліку запису Дт 69 Кт 701.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ датою виникнення ПЗ з постачання товарів вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • або дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата товарів, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
  • або дата відвантаження товарів.

Тобто на відміну від доходу, ПЗ з ПДВ у платника податків виникають на дату першої події – або реалізації талонів на пальне або на дату отримання оплати за такі талоні (незалежно від того, чи були такі талони використані, чи ні).

 

Акцизний податок

Під реалізацією пального з 1 липня 2019 року розуміються будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу (акцизного складу пересувного):

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам (пп.14.1.212 ПКУ).

Отже, безпосередньо сама операція з реалізації паливних карток або талонів на пальне, під час якої не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального, з 1 липня 2019 року не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп.14.1.212 ПКУ.

Тому при реалізації талонів на пальне підприємство акцизні накладні не складає. Водночас, АЗС при відвантажені пального власникам талонів також не складає акцизні накладні на підприємство, що здійснює продаж таких талонів на пальне (АЗС складає АН на відпуск пального кінцевому споживачу).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»