• Посилання скопійовано

Відповідальне зберігання пального: чи повинен платник акцизу складати АН на неплатника – власника пального?

Як платнику акцизу скласти АН на залишки пального, що зберігається на його акцизному складі та належить неплатнику акцизу? У серпні 2019 р. неплатник передав на зберігання до акцизного складу платника 1000 л дизпалива. Протягом місяця неплатник вибрав з акцизного складу зберігання 800 л. Чи повинен платник акцизу складати АН на неплатника – власника пального?

Насамперед зазначимо, що відповідно до пп. 231.4 ПКУ право на складання акцизних накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники акцизного податку в порядку, передбаченому ст. 212 ПКУ.

 

Щодо запитання 1

Нормами абз. 2 п. 23 підрозділу 5 розд. ХХ ПКУ передбачено, що для розподілу обсягів залишків пального, що обліковуються у платників податку в СЕАРП, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 01.07.2019 р. платники податку та суб'єкти господарювання, які з 01.07.2019 р. не підпадають під визначення платників податку за пп. 212.1 ПКУ та у яких станом на 16.01.2019 р. в СЕАРП обліковуються обсяги залишків пального, зобов'язані скласти АН в двох примірниках на такі обсяги пального.

Перший примірник АН зареєструвати в СЕАРП з 16 до 20 липня 2019 року (включно), із зазначенням в АН акцизних складів/акцизних складів пересувних, де такі обсяги пального фактично знаходилися станом на 01.07.2019 р., та розпорядників таких акцизних складів/акцизних складів пересувних шляхом заповнення обов'язкових реквізитів АН, передбачених пп. «г, ґ, з та и» пп. 231.1 ПКУ.

Після виконання платником акцизного податку вимог, зазначених вище щодо відповідного розпорядника акцизного складу / акцизного складу пересувного, такий розпорядник акцизного складу/акцизного складу пересувного зобов'язаний з 16 до 22 липня 2019 року (включно) зареєструвати в СЕАРП другий примірник отриманої АН, складеної платником податку згідно з пп. «а» п. 23 підрозділу 5 розд. ХХ ПКУ.

Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджений наказом Мінфіну №262.

Відповідно до п. 3 розд. IV Порядку №262 в АН ф. «П» не зазначаються:

  • цифровий код операції для АН, яка складається в одному примірнику, ознака умов оподаткування (у відповідних комірках (полях) зазначається цифра «0»);
  • реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне;
  • серія та номер податкового векселя, виданого до отримання або ввезення пального на митну територію України;
  • повне або скорочене найменування та код за ЄДРПОУ отримувача пального - суб'єктів господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування, або суб'єктів літакобудування, або замовників, які здійснили закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади відповідно до Закону «Про публічні закупівлі», або підприємств, установ та організацій системи державного резерву;
  • адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб'єкт господарювання – неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У відповідних комірках (клітинках) рядків АН, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються (крім цифри «0», яка зазначається у комірках (клітинках), призначених для цифрового коду операції для АН, яка складається в одному примірнику, та може зазначатися у комірці (клітинці), призначеній для ознаки умов оподаткування).

У такій АН зазначаються:

  • ознака щодо умов оподаткування пального «0» або «4»;
  • ознака щодо напрямів використання пального «3»;
  • номер примірника акцизної накладної «1» або «2» із кількості примірників «2»;
  • реквізити платника податку, зареєстрованого в Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального, який склав АН, як особи, що реалізує пальне;
  • реквізити платника податку, зареєстрованого в Реєстрі платників акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового – розпорядника акцизного складу, як особи – отримувача пального;
  • реквізити акцизного складу або пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене (отримане) пальне.

 

Також читайте:

 

Щодо запитання 2

Реалізація пального в абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначена як будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Відповідно до пп. 212.1.15 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Виходячи з визначення термінів «реалізація пального», «акцизний склад», «розпорядник акцизного складу» та «відповідальне зберігання» ДФС у Полтавській області від 22.04.2019 р. №1735/Б/16-31-40-01-23/ІПК повідомляє, що з 01.07.2019 р.:

  • відпуск пального іншій особі без переходу права власності (з відповідального зберігання) є реалізацією в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ;
  • приміщення або територія, де розташовані ємності для зберігання пального та з яких здійснюється реалізація пального іншій особі, є акцизним складом згідно з пп. 14.1.6 ПКУ.

Отже, неплатник акцизу, який передав на зберігання до акцизного складу 1000 л дизпалива, в розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ здійснив операцію реалізації пального. Що вимагає реєстрації платником акцизного податку, складання АН та РК, а також подання щомісячно звітності з акцизного податку.

Також про складання АН при відповідальному зберіганні пального читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»