• Посилання скопійовано

Чи реєструвати акцизний склад, якщо СГ торгує пальним у споживчій тарі?

Чи потрібно реєструвати акцизний склад, якщо суб'єкт господарювання імпортує та продає на митній території України пальне з кодом УКТ ЗЕД 2710122100 у споживчій тарі до 5 літрів?

Пальне з кодом УКТ ЗЕД 2710 12 22 00 (уайт-спірит) є підакцизним товаром.

Акцизний склад (пп. 14.1.6 ПКУ)  – це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Не є акцизним складом приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб’єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Також не є акцизним складом паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або технічному обладнанні, пристрої.

Споживча тара до 5 літрів не є такою ємністю для зберігання пального, про яку йдеться у визначенні акцизного складу. Тому при реалізації підакцизного товару у споживчій тарі не потрібно реєструвати акцизний склад.

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ не вважаються реалізацією пального операції, зокрема, з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками. Отже, якщо підприємство не є виробником пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), воно не зобов’язане сплачувати акцизний податок при реалізації такого товару.

Податківці у ІПК від 03.04.2019 р. № 1408/6/99-99-15-03-03-15/ІПК вказали, якщо суб’єкт підприємницької діяльності не є виробником пального та здійснює реалізацію пального виключно на митній території України в споживчій тарі ємністю до 2 л (включно), а з 01.07.2019 р. ємністю до 5 л (включно), то він не є платником акцизного податку у розумінні пп. 212.1.15 ПКУ. Відповідно, такий СГ не зобов’язаний реєстувати акцизний склад.

В цій ІПК податківці звернули увагу на порядок сплати акцизу при імпорті пального. У такому разі акцизний податок  з імпорту пального  незалежно від ємностей сплачується до або в день подання митної декларації, адже імпортери такого пального є платниками акцизного податку згідно з пп. 212.1.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»