• Посилання скопійовано

Чи потрібно вантажному перевізнику отримати ліцензію на зберігання пального?

Враховуючи зміни, внесені Законом №2628, чи потрібно вантажному перевізнику отримати ліцензію на зберігання пального на орендованих, власних складах,резервуарах, ємностях за умови зберігання виключно власного пального для власних виробничих потреб?

Запитання:

Товариство для ведення госпдіяльності (КВЕД 49.41 - діяльність вантажного автомобільного транспорту) проводить закупівлю дизельного палива оптовими партіями, яке використовується виключно для власних потреб (заправка автомобілів підприємства). Пальне зберігається на орендованому складі (ємності).

Законом №2628 внесено зміни до Закону №481, зокрема, запроваджено ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним. Враховуючи зміни, внесені Законом №2628, чи необхідно товариству отримати з 01.07.2019 року ліцензію на зберігання пального на орендованих, власних складах, резервуарах, ємностях за умови зберігання виключно власного пального для власних виробничих потреб? Якщо необхідно – який бланк заяви оформляти?

 

Відповідь:

Відповідно до нової редакції пп. «б»  пп. 14.1.6 ПКУ акцизний склад – це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Не є акцизним складом, зокрема:

  • приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 куб. м., а суб'єкт господарювання (крім платника єдиного податку 4 групи) – власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 куб. м (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам;
  • паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або технічному обладнанні, пристрої.

Законом №2628 ст. 1 Закону № 481 доповнено новими термінами, зокрема:

  • місце зберігання пального – місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування;
  • зберігання пального – діяльність зі зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Доповненими двома новими частинами після ч. 6 ст. 15 Закону №481. Передбачено встановлення річної плати за ліцензії на право зберігання пального у розмірі 780 гривень.

Суб'єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального відповідно. Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабміном органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на 5 років.

Суб'єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях:

  • виробництва пального;
  • оптової торгівлі пальним;
  • роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Нормами нової частини після ч. 18 ст. 15 Закону №481 встановлено, що ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб'єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Вантажний автоперевізник до вищевказаних підприємств та суб’єктів не належить. Тому ліцензія на право зберігання пального на місця зберігання пального має отримуватися в загальному порядку.

Для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів:

  • документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об'єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;
  • акт вводу в експлуатацію об'єкта або акт готовності об'єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об'єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об'єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;
  • дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії таких документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

Відповідальність за достовірність даних у документах, поданих разом із заявою, несе заявник.

У разі, якщо зазначені документи видані (оформлені) іншій особі, ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об'єкта.

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

Після видачі/призупинення/анулювання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, вносить відповідні відомості до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального не пізніше наступного робочого дня з дня видачі/призупинення/анулювання відповідної ліцензії.

За порушення норм Закону №481 до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів, розмір яких встановлено  ч. 2 ст. 17 Закону №481, зокрема, 500 тис. грн – у разі оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії.

Докладніше про це читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»