• Посилання скопійовано

Як нараховується акцизний податок з підакцизних товарів, реалізованих СГ роздрібної торгівлі?

Вартість пляшки горілки 100 грн. Акцизний податок з роздрібної торгівлі алкоголем при її реалізації має бути 5,00 грн чи 4,76 грн. Як нормативно обґрунтувати нарахування акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі?

Суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань (пп. 217.1 ПКУ).

У пп. 214.1.4 ПКУ встановлено, що базою оподаткування є вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

ДФС в ІПК від 09.02.2018 р. №547/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зауважує, що перелік суб’єктів господарювання, яким видано ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами, оприлюднено на офіційному веб-порталі ДФС.

При реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) суб’єкту підприємництва (як платнику податку з реалізації підакцизних товарів) необхідно ідентифікувати покупців щодо наявності/відсутності у них ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Це може бути здійснено шляхом пред’явлення покупцем вказаних ліцензій при придбанні підакцизних товарів та оформленні ними податкової (покупцям - платникам ПДВ) або видаткової (покупцям - неплатникам ПДВ) накладної.

Таким чином, за наявності у покупця вказаних ліцензій необхідно вважати, що підакцизні товари придбаваються для наступної їх реалізації. За таких умов реалізація підакцизних товару (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) не підлягає оподаткуванню акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

У разі ненадання покупцями вказаних ліцензій необхідно вважати, що підакцизні товари придбаваються для особистого некомерційного споживання, і покупець є кінцевим споживачем.

Інші консультації щодо нарахування та сплати акцизного податку дивіться тут>>

«Формула» визначення акцизного податку з реалізованих підакцизних товарів (продукції) суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі наведена в графі 5 розділу І Розрахунку суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (Додаток 6 до декларації акцизного податку).

За цією «формулою» сума податкового зобов'язання, що підлягає сплаті до бюджету, визначається як добуток вартості видів підакцизних товарів (лікеро-горілчаної продукції, виноробної продукції, інших спиртових дистилятів, продуктів із вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше, а також пива), що реалізовані у роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування (з ПДВ та без урахування акцизного податку в грн) та ставки акцизного податку у відсотках, який розділено на 100.

Роздрібна ціна пляшки горілки містить у собі суму акцизного податку з реалізованих підакцизних товарів (продукції) суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі. Тому для зазначення у графі 3 розділу І Розрахунку вартості (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані у роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування, необхідно вирахувати суму акцизного податку (100 : 105 = 95,24 грн). З цієї вартості 5% акцизного податку становитиме 4,76 грн.                

У ситуації, що розглядається, суб’єкт підприємництва для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Нагадаємо, що відповідно п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506