• Посилання скопійовано

Як оформити виплату винагороди за суддівство спортивного змагання?

Неприбуткова організація проводить спортивні змагання. Для здійснення суддівства запрошуються фізособи - не працівники такої організації. Як виплачувати винагороду за суддівство? Як оподаткувати та відобразити в №1ДФ?

Найбільш доцільним варіантом в даній ситуації буде оформлення цивільно-правового договору (ЦПД) з такими фізособами – арбітрами. Загальне визначення ЦПД наведено у ст. 626 ЦКУ. Це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Найпоширенішими серед ЦПД є договори:

  • на виконання робіт (договори підряду);
  • на надання послуг.

У трудовій книжці запис про виконання роботи за ЦПД не робиться. Після виконання робіт фізособа надає акт виконаних послуг, у якому вказує фактично виконані роботи/надані послуги та сумарну вартість згідно з договором.

 

Оподаткування

Відповідно до ч. 1 п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами є базою для її оподаткування ЄСВ. Зауважте, що нарахування ЄСВ здійснюється у межах граничної бази (15 розмірів мінімальної зарплати). При цьому, обов’язку нарахування ЄСВ зі суми не менше мінімальної заробітної плати за доходом за договорами ЦПХ не встановлено.

Окрім цього, згідно з пп. 162.1.1 ПКУ, виконавець ЦПД є платником ПДФО. Об'єктом оподаткування у цьому разі буде винагорода за ЦПД, яка включається до загального місячного (річного) доходу згідно з пп. 163.1.1 ПКУ. Базу оподаткування ПДФО у цьому разі визначено у пп. 164.1.2 ПКУ — це загальний місячний оподатковуваний дохід, що складається зі суми доходів, нарахованих протягом такого звітного податкового місяця. До загального місячного оподатковуваного доходу включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих або виплачених платникові ПДФО відповідно до умов ЦПД.

І на останок, сума нарахована за договорами ЦПХ підлягає оподаткуванню військовим збором.

 

Відображення у звітності

Страхувальнику потрібно показати інформацію про особу, яка надає послуги або виконує роботи за договором цивільно-правового характеру, у таблиці 5 Звіту з ЄСВ. У цій таблиці зазначається дата початку і закінчення дії такого договору (у відповідному місяці початку і закінчення). При цьому така особа зазначається в таблиці 5 за категорією 03.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ інформацію про таку особу буде відображено під кодом категорії застрахованих осіб «26».

У формі №1ДФ така особа відображається з ознакою доходу «102».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»