• Посилання скопійовано

Зміна ціни експортованого товару на стороні нерезидента-покупця після експорту

Резидент – експортер продає сільгосппродукцію нерезиденту. ПН на експорт відповідно до МД з 0%. Нерезидент при отриманні перевіряє якість і якщо деякі показники мають відхилення, він зменшує ціну і не доплачує постачальнику. Різниця між оплатою від нерезидента та МД менше 400 тис.грн, на таку операцію валютний нагляд не поширюється. Чи потрібно коригувати МД та ПН? Чи є порушення строків розрахунків з нерезидентом та чи може бути відмова у відшкодуванні ПДВ?

Чи вносити зміни у митну декларацію?

Відповідно до ст. 66 Митного кодексу митною вартістю товарів, що вивозяться за межі митної території України, є ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі. Митна вартість товарів, що вивозяться за межі митної території України, визначається при поміщенні цих товарів уперше в митний режим з наступним фактичним переміщенням їх через митний кордон України. 

Звідси випливає, що митна вартість товарів, які були експортовані, визначається на дату вивезення цих товарів і надалі не повинна змінюватись. 

Відповідно до п. 37 Положення № 450 аркуш коригування заповнюється та оформлюється митним органом у разі:

  • необхідності виправлення відомостей, пов’язаних з доплатою або поверненням митних платежів, у тому числі у зв’язку із скасуванням рішення митного органу;
  • необхідності виправлення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи відомостей, пов’язаних з коригуванням ціни товару, що вивозиться за межі митної території України, для цілей податкового контролю за трансфертним ціноутворенням, якщо таке коригування не призведе до зменшення суми податків, що підлягає сплаті до бюджету;
  • необхідності виправлення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи помилково зазначених в оформленій митній декларації за формою єдиного адміністративного документа відомостей про товари, не пов’язаних з перерахуванням сум митних платежів за такою митною декларацією;
  • необхідності відображення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи відомостей про товари, що стали відомі після закінчення митного оформлення товарів, не пов'язаних з перерахуванням сум митних платежів за митною декларацією за формою єдиного адміністративного документа. 

На нашу думку, якщо подальша зміна ціни товару не впливає на розмір митних платежів, то вносити зміни у митну декларацію не потрібно. Але для точної відповіді на це питання потрібен аналіз самої митної декларації та первинних документів.

 

Коригування податкової накладної на експорт товарів

Відповідно до пп. 189.17 ПКУ базою оподаткування ПДВ для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог Митного кодексу України.

Податківці вважають, що при зміні суми компенсації потрібно коригувати і податкову накладну: «у разі зміни суми компенсації вартості раніше вивезених у митному режимі експорту товарів  постачальник повинен скласти розрахунок коригування до відповідної податкової накладної, а також відобразити коригування обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України у складі податкової звітності з ПДВ за відповідний звітний (податковий) період» - див. тут.

Отже, податкову накладну в даному випадку потрібно коригувати.

 

Валютний нагляд

Якщо сума операції менше 400 тис. грн, то така операція вже не підлягає валютному нагляду і відповідно, санкції за зменшення ціни не застосовуються.

Крім цього, зменшення ціни повинно бути оформлено належним чином, зокрема:

  • правила коригування ціни в залежності від якості продукції мають бути прописані у контракті;
  • таке зменшення повинно підтверджуватись документами, що свідчать про певний рівень якості товару і відповідне зменшення ціни (лист-претензія або інший подібний документ).

На підставі цього операція закривається в обліку підприємства-експортера і валютний нагляд не здійснюється. Відповідно, і санкцій немає. На нашу думку, зменшення ціни в обліку експортера можна провести як надання знижки покупцю після продажу: Дт 704 Кт 362.

Спрогнозувати відмову у відшкодуванні ПДВ на практиці неможливо. Якщо все оформлено та зроблено у відповідності із законодавством (зокрема, яке ми описали вище), підстав для відмови немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202465
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202471
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024278
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024511
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023260