• Посилання скопійовано

Помилка у митній декларації та граничні строки розрахунків

За імпортною операцією у банк надіслали повторно митну декларацію, інвойс і аркуш коригування, тому що у декларації неправильно вказаний номер ЗЕД-контракту. Чи зніме банк на підставі цих документів операцію з валютного контролю (аркуш коригування складено після 365 к.д.)? Чи буде нарахована пеня?

1. Банк завершує здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, якщо сума незавершених розрахунків за операцією з експорту, імпорту товарів не перевищує незначної суми (пп. 1 п. 9 Інструкції № 7). Граничні строки розрахунків не поширюються на ЗЕД-контракти з незначною сумою, а саме ціна якого до 150 000 грн (п. 22 Положення № 5).

2. Згідно зі ст. 2 Закону № 185 (який діяв до 07.02.2019 р.) імпортні операції резидентів здійснювались у строк, що не повинен перевищувати 180 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу.

Із 07.02.2019 р. відповідно до п. 21 Постанови НБУ № 5 граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становитимуть 365 календарних днів.

Згідно з п. 2 Постановою №7 нові строки поширюються на незавершені операції резидента з експорту та імпорту товарів, за якими до 7 лютого 2019 року не встановлено банком порушення 180-денного строку розрахунків.

Отож, за умовами ситуації, з 26.10.2018 р. до 07.02.2019 р. факту порушень граничних строків розрахунків не було. Тому граничний строк для зняття такої операції з валютного нагляду - 365 к.д., а саме 26.10.2019 р.

3. Реєстр МД, це електронний реєстр увізних або вивізних МД, що подається органом, який здійснює державну політику у сфері державної митної справ (пп. 8 п. 3 розділу І Інструкції №7). Банк, що обслуговує, має доступ до отримання реєстру МД за валютною операцією, щодо якої здійснюється валютний нагляд.

4. У випадку імпорту банк розпочинає відлік граничних строків розрахунків з дати здійснення платежу на користь нерезидента. І завершує здійснення валютного нагляду у разі імпорту продукції, яка ввозиться в Україну, - після отримання інформації з реєстру МД про здійснення постачання за імпортною операцією (пп. 3 п. 9 Інструкції № 7).

За умовами ситуації, враховуючи суть помилки при оформленні МД,  інформація з реєстру МД про те, що імпорт товару відбувся,  відсутня. Тому у банку є підстави вважати таку імпортну операцію не завершеною у граничні строки.

Відповідно до Закону №2473 органом валютного нагляду, який здійснює валютний нагляд за дотриманням резидентами вимог валютного законодавства, є НБУ та ДПС.

Порушення резидентами строку розрахунків, встановленого ст. 13 Закону №2473 (365 календарних днів, - ред.), тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3% суми неодержаних грошових коштів за договором чи вартості недопостаченого товару. Загальний розмір нарахованої пені обмежується і не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопостаченого товару).

Відповідно до ч. 12 ст. 11 Закону №2473 органи валютного нагляду обмінюються інформацією щодо виявлених порушень валютного законодавства, отриманою ними під час здійснення валютного нагляду, з метою реалізації повноважень у сфері валютного регулювання та нагляду. Обмін інформацію з питань забезпечення валютного контролю здійснюється відповідно до постанови КМУ від 26.12.95 р. № 1044 «Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнішньоекономічною діяльністю та валютного контролю».

5. На жаль, аркуш коригування до МД складений після закінчення граничних строків розрахунків, що і призвело до такої ситуації. Якщо товар надійшов на територію України, але його митне оформлення не завершено, і сума розрахунків за операцією з імпорту товарів перевищує 150 тис. грн, то банк не завершує валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з імпорту таких товарів.

У разі застосування пені за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності ДПС складає ППР за формою «С». Платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання ППР, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Усе про ЗЕД, імпорт і експорт
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

6. З іншої сторони факт порушення граничних строків розрахунків відсутній.

Банк робить запит до митниці і просить підтвердити номер контракту (можна також одразу попросити підтвердити і інші дані, які зазвичай присутні в реєстрі) за цією МД.

У разі порушення строку розрахунків за операціями з імпорту товарів нарахування пені розпочинається з першого дня після закінчення такого строку та здійснюється за кожний день прострочення, включаючи день завершення валютного нагляду відповідно до п. 9 розділу ІІІ Інструкції № 7. У разі імпорту продукції, яка ввозиться в Україну, - після отримання інформації з реєстру МД.

7. За порушення терміну сплати пені, нарахованої контролюючим органом за порушення резидентами терміну розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, такі резиденти притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, встановлених п. 126.1 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202464
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202462
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024272
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024504
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023258