• Посилання скопійовано

Оренда авто благодійною організацією у ФОПа

Чи може благодійна організація орендувати у ФОПа авто з водієм, заправляючи потім авто власним коштом, придбаваючи для цього талони?

Відповідно до ч. 2 ст. 795 ЦКУ договором найму транспортного засобу може бути встановлено, що він передається у найм з екіпажем, який його обслуговує. Такий екіпаж провадить управління та технічну експлуатацію авто, причому екіпаж не припиняє трудових відносин з наймодавцем (ч. 1 ст. 805 ЦКУ).

Таким чином, благодійна організація може орендувати авто з водієм.

Відповідно до ч. 1 ст. 799 ЦКУ договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Причому такий договір за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 799 ЦКУ).

Щоправда, якщо договір укладається з ФОП, нотаріальне посвідчення не вимагається. Ця думка підтверджується обширною судовою практикою:

Відповідно до ст. 800 ЦКУ наймач (у нас - благодійна організація) самостійно здійснює використання транспортного засобу у своїй діяльності.

Витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, несе наймач (ч. 2 ст. 801 ЦКУ).

Тобто, отриманий в оренду автомобіль надходить у користування організації. Вона власним коштом несе витрати з його використання, включаючи заправлення пальним. Вона самостійно відповідає за збереження, стоянку автомобіля на час оренди.

Отримання в оренду і повернення з оренди можна оформити Актом приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів типової форми ОЗ-1.

Авто в користування можна передати також на підставі договору позички. Особливості цього договору встановлені в ст. 827 – ст. 836 ЦКУ. Принципова відмінність позички від оренди в тому, що авто передається в користування безоплатно. А оренда є платною.

 

Яким чином передавати водієві орендованого авто талони на ПММ?

Організація придбаває талони на АЗС, отримуючи їх на за накладною чи актом приймання-передачі.

Нормативно встановлений порядок обліку таких талонів не встановлено, тому організація вирішує його самостійно. Приміром, талони можуть обліковуватися у відомості, журналі, книзі.

Передані водієві талони також показують у такій відомості, журналі чи книзі. Водій розписується про отримання талонів.

Періодично (приміром, щодня, раз в тиждень тощо) водій може складати звіт про виконану роботу, пробіг автомобіля, використання талонів, використання ПММ за нормами і фактично. До звіту додаються також чеки РРО з АЗС. Форма такого звіту встановлюється організацією. На підставі такого звіту кількість і вартість використаного пального списується на витрати організації.

Поряд з цим періодично, скажімо, в кінці місяця між АЗС і організацією складається звіт чи акт про кількість отриманого пального і використаних талонів. Порядок документування погоджується договором між організацією і АЗС.

 

Чи потрібна організації якась ліцензія на використання авто?

Ліцензія потрібна для перевезень небезпечних вантажів та небезпечних відходів (див. п. 24 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування).

Перелік вантажів підвищеної небезпеки визначається згідно з главою 1.10 додатка А до ДОПНВ (див. п. 7 Правил № 656). Перелік небезпечних властивостей відходів затверджено Наказом Мінприроди від 16.10.2000 р. № 165.

Тому організації потрібно самостійно визначитися з характером вантажів, які перевозяться. Якщо це небезпечні вантажі чи небезпечні відходи, на їх перевезення потрібно отримувати ліцензію.

Якщо ні, то ліцензія не потрібна.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202484
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024947
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428