• Посилання скопійовано

Чи треба подавати форму №20-ОПП за всіма основними засобами (обладнання, комп'ютери, меблі тощо)?

Адреса, за якою знаходиться комплекс заводу з 2005 року, є юридичною і зареєстрованою у всіх документах. Форму №20-ОПП не подавали на всі об'єкти основних засобів (виробниче обладнання, комп'ютерну техніку, меблі тощо). У переліку рекомендованого довідника немає таких об'єктів. Чи потрібно зараз подавати форму №20-ОПП за такими основними засобами?

На виконання вимог пп. 63.3 ПКУ та з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх:

  • підрозділів;
  • рухомого та нерухомого майна;
  • об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Загальнодержавні податки встановленні ст. 9 ПКУ, а місцеві подати – ст. 10 ПКУ. Згідно з пп. 10.1 ПКУ до місцевих податків належать:

  • податок на майно;
  • єдиний податок.

Перелік місцевих зборів наведено в п. 10.2 ПКУ, до яких належать:

  • збір за місця для паркування транспортних засобів;
  • туристичний збір.

Склад податку на майно встановлено ст. 265 ПКУ, відповідно до п. 265.1 якої податок на майно складається з:

  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
  • транспортного податку;
  • плати за землю.

Виробниче обладнання, комп'ютерна техніка, меблі не підлягають оподаткуванню податком на майно.

Пунктом 8.1 розділу VIII Порядку №1588 встановлено, що платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

У повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду. Відповідний стан об'єкта оподаткування (експлуатується, орендується, здається в оренду тощо) проставляється із дотриманням п. 6 Пам'ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення за формою №20-ОПП).

У п. 3 Пам'ятки зазначено, що гр. 3 "Тип об'єкта оподаткування" заповнюється відповідно до рекомендованого Довідника типів об'єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному веб-сайті Центрального контролюючого органу) та розміщений на інформаційних стендах у контролюючих органах.

Виробниче обладнання, комп'ютерна техніка та меблі у Довіднику типів об'єктів оподаткування відсутні, оскільки не є об'єктами оподаткування чи об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, зокрема, податком на майно.

Тому ф. №20-ОПП за такими основними засобами подавати не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133