• Посилання скопійовано

Підприємство має непокритий збиток: чи потрібно збільшувати статутний капітал?

Статутний капітал підприємства складає 700 000 грн, непокритий збиток - 550 000 грн. Чи потрібно збільшувати статутний капітал, якщо непокритий збиток буде дорівнювати сумі статутного капіталу?

Вимоги щодо збільшення статутного капіталу ТОВ визначено Законом про ТОВ та ТДВ.

Відповідно до ст. 16 Закону про ТОВ та ТДВ, збільшення статутного капіталу товариства допускається лише після внесення всіма учасниками товариства своїх вкладів у повному обсязі. Збільшення статутного капіталу товариства, яке володіє часткою у власному статутному капіталі, не допускається. При збільшенні статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів номінальна вартість частки учасника товариства може бути збільшена на суму, що дорівнює або менша за вартість додаткового вкладу такого учасника.

Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства. У разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються (ст. 17 Закону про ТОВ та ТДВ).

А згідно з ст. 18 Закону про ТОВ та ТДВ, учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників. Кожний учасник має переважне право зробити додатковий вклад у межах суми збільшення статутного капіталу пропорційно до його частки у статутному капіталі. Треті особи та учасники товариства можуть зробити додаткові вклади після реалізації кожним учасником свого переважного права або відмови від реалізації такого права в межах різниці між сумою збільшення статутного капіталу та сумою внесених учасниками додаткових вкладів, лише якщо це передбачено рішенням загальних зборів учасників про залучення додаткових вкладів.

Ніякого взаємозв’язку між розміром непокритого збитку та сумою статутного капіталу Закон про ТОВ та ТДВ не встановлює та не вимагає збільшення СК у разі перевищення збитком його розміру.

Загалом, непокритий збиток - це сума збитку, одержана в результаті діяльності підприємства за звітний період. Непокриті збитки минулого року списуються за рішенням уповноваженого органу за рахунок відповідних джерел, а саме: нерозподіленого прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу.

Водночас, згідно з ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ та ТДВ, якщо вартість чистих активів ТОВ знизилася більше, ніж на 50% у порівнянні із цим показником на кінець попереднього року, виконавчий орган ТОВ скликає загальні збори учасників, які повинні відбутися протягом 60 днів із дня такого зниження. На порядок денний таких зборів виносяться питання про заходи, які повинні бути вжиті для поліпшення фінансового стану ТОВ, зменшення СК товариства або про ліквідацію ТОВ.

Що в даному випадку вважати днем зниження? На нашу думку,  це дата балансу. При цьому згідно із ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік, підприємства зобов'язані складати річний баланс, проміжні (квартальні) баланси, а також можуть складати баланси й за інші періоди, якщо це передбачено обліковою політикою підприємства. Тобто, якщо на дату балансу виявляється, що чисті активи ТОВ знизилися більше, ніж на 50% у порівнянні з їх величиною на кінець попереднього року, виконавчий орган повинен вжити відповідних заходів. Якщо ТОВ, що подає баланс один раз на рік, на кінець кварталу склало бухгалтерську довідку про свій рівень чистих активів для виконання вимоги і виявило 50%-ве зниження, то теж потрібно вжити заходів.

Додатково читайте: Розраховуємо вартість чистих активів

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202436
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202428