• Посилання скопійовано

Ліцензія на зберігання пального при наданні ємності в оренду

ТОВ 1 має ліцензію на зберігання пального для власних потреб і хоче надати ємність в оренду ТОВ 2. ТОВ 2 планує отримати ліцензію на зберігання пального. Чи може ТОВ 2 отримати ліцензію? Які дії ТОВ 1 при зміні об’ємів зберігання пального?

Зауважимо, що з 27 липня 2024 р. набрав чинності новий Закон «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 №3817-IX. Але багато норм цього закону запрацюють за окремими строками. Закон №481 втрачає чинність з 1 січня 2025 року. Положення Закону №481 до дня втрати ним чинності застосовуються в частині, що не суперечить положенням нового Закону №3817. Детальний аналіз Закону №3817 та початок його дії ми наведемо в окремому аналітичному матеріалі, а зараз дамо відповідь на підставі Закону №481.

Відповідно до ст. 15 Закону №481, ліцензії на зберігання пального отримуються на кожне місце зберігання пального.

Суб'єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке використовується виключно для потреб власного споживання для отримання ліцензії подають заяву, у якій зазначають загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

Обмежень щодо того, якою має бути ємність – орендованою чи власною, закон не містить. Отже, ТОВ2 для отримання ліцензії необхідно подати заяву, вказавши дані щодо орендованої ємності, та показати її в формі №20-ОПП.

Проте ТОВ1-орендодавцю необхідно врахувати, що якщо змінюється загальна місткість резервуарів, ємностей, то потрібно внести зміни до діючої ліцензії. У разі зміни відомостей, зазначених у виданій ліцензії, суб’єкт господарювання зобов’язаний у місячний строк з дня внесення таких змін звернутися до органу, який видав ліцензію, з відповідною заявою.

Орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб’єкта господарювання протягом трьох робочих днів видає суб’єкту господарювання ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Докладніше про це читайте у нашій новині, а також ІПК від 17.03.2021 р. №985/ІПК/99-00-09-03-02-06.

Тобто, якщо ТОВ 1 передає в оренду ємність, яка врахована в загальному об’ємі, що можна зберігати відповідно до ліцензії, то необхідно внести зміни до ліцензії.

Зауважимо, що якщо це єдина ємність у ТОВ 1, то фактично при внесенні змін ТОВ анулює ліцензію, адже зберігати пальне не буде в чому.

Таким чином:

  • отримати ліцензію за наявності орендованої ємності можна;
  • при зміні місткості ємностей суб’єкт господарювання, зокрема ТОВ 1, має внести зміни до ліцензії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»