• Посилання скопійовано

Чи може благодійна організація отримувати благодійну допомогу через PayPal?

Благодійна організація планує отримувати благодійну допомогу від фізичних осіб через PayPal. Чи можна використовувати дану систему? Якщо так, то які податкові наслідки?

Насамперед зазначимо, що законодавство України не передбачає прямих обмежень щодо використання платіжної системи PayPal, але проблеми виникають через відсутність реєстрації цієї системи в Україні. Уповноважені установи під час проведення ними валютних операційздійснюють безпосередній нагляд за виконанням вимог валютного законодавства резидентами (крім інших уповноважених установ) та нерезидентами, що здійснюють валютні операції через ці уповноважені установи (ч. 7 ст. 11 Закону про валюту і валютні операції).

Тобто фактично питань щодо використання PayPal у банка-резидента не виникає до того моменту, доки благодійна організація не захоче зарахувати такі кошти на поточний рахунок. І осьтут вже виникають питання:

• як ідентифікувати такий дохід для фінмоніторингу, а в подальшому і для ДПС, що це є саме отримана благодійна допомога;
• які документи будуть підставою для зарахування коштів.

Адже порядок використання PayPal не регламентовано НБУ і цю платіжну систему не зареєстровано в Україні. Перелік усіх платіжних систем, відомості про які внесено до Реєстру платіжних систем, розміщено за посиланням.

 

На замітку!

В Україні офіційно PayPal почав працювати через своє дочірнє підприємство Xoom у 2015 р.,проте з певними обмеженнями. З 17.03.2022 р. PayPal розширив функції для України, таке розширення було ініційовано офіційним зверненням керівників PayPal. В цей період разом зVisa було розроблено Visa Direct - рішення, що допомагає переводити гроші каналами картка-картка, картка-рахунок та рахунок-картка. Воно зв'язує усі банки-партнери Visa у світі. Докладніше про це тут. Та до цього часу при реєстрації в системі обрати регіон Україна не можливо.

 

А якщо не зараховувати кошти на поточний рахунок організації, а провести безпосередньо оплату контрагентам з використанням системиPayPal? Тут є декілька моментів. 

Перший момент вникає, коли отримувач – резидент України. Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону про валюту і валютні операції усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за:

  • операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;
  • операціями банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;
  • операціями з надання фінансових послуг, визначених п. 1 - 5 ч.2 та ч. 3 ст. 9 Закону про валюту та валютні операції, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій;
  • операціями з розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом цінних паперів (умовами їх розміщення);
  • операціями з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;
  •  іншими операціями, визначеними Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами НБУ.

Тому оплата ФОПам, фізособам-резидентам та юрособам на території України не може бути проведена у валюті за допомогою системи PayPal.

Другий момент: після проведення оплат за рахунок отриманих внесків у благодійної організації буде спочатку придбаний актив(приміром, товари, які призначені для надання благодійної допомоги), а потім виникають витрати після передачі цього активу як благодійної допомоги безпосередньо набувачу. Підтвердженням такого активу, витрат є первинні документи, зокрема накладні, акти. А от щодо доходів виникає питання – за рахунок чого придбані ці товари. Тому на нашу думку, зарахувати кошти на рахунок банка-резидента все ж буде потрібно.

База знань ДПС містить декілька роз’ясненьщодо застосування системи PAYONEER та WISE і вони безпосередньо стосуються визначення доходів ФОП – «єдинників» (ЗІР 107.01.03) та ФОП –«загальносистемників» (ЗІР 104.04).

І в загальному порядку всі зарахування в даних системах є доходом від здійснення зовнішньоекономічної діяльності ФОП, незалежно від того, за що саме отримано оплату. Для благодійної організації дуже важливе питання ідентифікації доходу, зокрема чи передбачено такі доходи її установчими документами.

Отримання благодійної допомоги від фізичних осіб за кордоном є проблемою, оскільки сама процедура переказу валюти в Україну для пересічної людини складна. Можливо, система PayPal в майбутньому значно спростить цей процес. Проте, необхідно розуміти, що станом на зараз фінансовий моніторинг банка не дозволить провести зарахувати кошти, якщо банк їх не ідентифікує. Тому в цій ситуації благодійній організації необхідно:

  • подати запит безпосередньо до НБУ, щоб отримати роз’яснення, як технічно та практично можна реалізувати отримання благодійних внесків у вигляді валютних коштів на поточний рахунок благодійної організації. Інструкція, як це зробити тут.
  • отримати ІПК від ДПС щодо оподаткування доходів, отриманих з використанням PayPal, зокрема як саме буде ідентифіковано дохід.

На нашу думку, запит потрібно робити не одночасно, а по черзі, спочатку НБУ, потім ДПС. Так, це займе час, але без прецеденту не буде і рішення. Наостанок зазначимо, що отримання благодійних внесків не є розрахунковою операцією і тому на них не поширюється дія Закону про РРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»