• Посилання скопійовано

Несвоєчасна операція «службова видача» через не переведення годинника в РРО

Через перехід на зимовий час на 1 годину назад, відбулося невчасне переведення годинника в РРО. В зв'язку з цим, кошти до банку надійшли в 13:30, а службове вилучення відбулося в 13:50. Як виправити дану помилку? Які наслідки?

Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону про РРО, суб'єкти господарювання повинні  щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) або ПРРО  фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових опера-цій. 

У п. 11 розділу ІІ Положення №148 зазначено, що готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі. 

Згідно з абз. 2 п. 29 розділу ІІІ Положення №148, вилучення готівки з місця здійснення го-тівкових розрахунків із застосуванням РРО або РК для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції "службова видача". 

Тобто, готівкові кошти, що надходять до каси під час проведення розрахунків, потрібно своєчасно та в повній сумі оприбутковувати та здавати до банку. Видача готівки зі скриньки РРО для здавання до банку реєструється через РРО з використанням операції "службова видача". 

Отже, операція "службова видача" робиться вже після того, як виручка фактично вилуча-тиметься зі скриньки РРО для здавання до банку. 

Виправлення помилки допущеної суб'єктом господарювання, коли операція "службова видача" відбулася пізніше надходження коштів до банку чинним законодавством не  передбачена.

За порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг може бути накладений адміністративний штраф за ст. 155-1 КпАП у розмірі: на осіб, які здійснюють розрахункові операції від 2 до 5 НМДГ (34,00 грн до 85,00 грн) і на посадових осіб — від 5 до 10 НМДГ (85,00 грн до 170,00 грн). 

Звісно, якщо зумієте пояснити перевіряючим, що фактично помилки немає, адже просто не перевели годинник в РРО на зимовий час, а фактично Z-звіт було роздрукованно вчасно, то вдасться уникнути штрафу. Доказом такої помилки може бути пояснення, отримане від ЦСО. Для цього слід звернутися в ЦСО та попросити довідку, яка б свідчила, що дійсно своєчасно не було переведено годинник на РРО на годину назад.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»