• Посилання скопійовано

Підприємець продає кавову машину через інтернет - магазин: що з РРО?

Чи зобов'язаний ФОП, платник ІІ групи ЄП, застосовувати РРО, якщо він продає кавові машини через інтернет-магазин з безготівковим розрахунком?

Відповідно до п. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої - четвертої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень. 

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

 

Класифікація кавових машин

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджено постановою Кабміну від 16.03.2017 р. №231.

ДФС у Запорізькій області в ІПК від 20.09.2017 р. №1994/ІПК/8/08-01-13-09-08 повідомляє, що суб'єкти господарювання при отриманні грошових коштів від юридичних та фізичних осіб в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів у сфері торгівлі, включаючи продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, визначених Переліком №231, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки з використанням РРО.

При реалізації складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, сплата за які проводиться з карткового рахунку споживача на картковий рахунок продавця, використання РРО є обов'язковим.

Однак інші прилади електронагрівальні для приготування кави або чаю з кодом УТК ЗЕД 8516 71 00 00 (див. Закон "Про Митний тариф України") до Переліку №231 не включено.

Тому ФОП – платник єдиного податку 2 групи при проведенні готівкових розрахунків із споживачами за продаж каво-машин може не застосовувати РРО, якщо обсяг його доходу у календарному році не перевищує 1 млн гривень.

 

Безготівкові розрахунки

Банківський сервіс "Інтернет-банкінг" – це сучасний програмний комплекс, що дає змогу контролювати стан своїх рахунків та здійснювати банківські операції без відвідування установи банку в режимі 24 години на добу з будь-якої точки світу, де є доступ до мережі Інтернет.

Відповідно п. 1.4 Інструкції №22, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

ДФС у м. Києві в ІПК від 11.05.2018 р. №2099/ІПК/26-15-14-09-13/ІПК повідомляє, що в разі здійснення розрахунків при продажу товару (наданні послуг) виключно у безготівковій формі (з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок) такі розрахунки вважатимуться безготівковими та проводитимуться без застосування РРО.

Водночас, у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі з використанням платіжних карток через платіжний термінал, ПТКС (які належать суб'єкту господарювання) банківський автомат застосування РРО згідно з вимогами ст. 3 Закону про РРО для платника єдиного податку є обов'язковим. При цьому суб'єкт господарювання повинен роздрукувати та видати відповідний розрахунковий документ встановленої форми (чек з РРО), в якому має бути зазначено форму оплати – безготівковий розрахунок.

ДФС в ІПК від 19.10.2017 р. №2294/Л/99-99-14-05-01-14/ІПК повідомляє, що у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок) РРО не застосовується незалежно від обсягу отриманих доходів.

ФОП може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

При цьому, згідно з п. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Нагадаємо, що відповідно п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»