• Посилання скопійовано

Анулювання помилково поданої ФОПом ІІ групи ЄП декларації та додатку 1

ФОП зареєстровано в серпні 2023 року. На ЄП ІІ групи з вересня 2023 р. Помилково подано декларацію не за квартал 2023 р., а за серпень 2023 р. і відображено ЄСВ теж за серпень, яке не потрібно було відображати. Як виправити дані помилки? До якої саме податкової (місцевої в ДПС в м. Київ) звертатися для анулювання зайво поданої звітності? Які ефективні дії необхідно провести, щоб виправити дані помилки?

Відповідно до абз. 1 пп. 298.1.2 ПКУ, зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Отже, новостворена фізична особа – підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, а доходи, отримані у цьому періоді, включаються до податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи підприємця.

Підпунктом 177.5.2 ПКУ фізичні особи – підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Враховуючи викладене вище, новостворена фізична особа – підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, перебуває на загальній системі оподаткування.

Тобто за місяць, у якому ФОП зареєструвався потрібно було подати річну декларацію про майновий стан і доходи, а не за серпень декларацію платника ЄП ІІ групи. Квартальну декларацію платника ЄП потрібно було все таки подавати з ІІI кварталу 2023 року, але починаючи з вересня 2023.

Тож, подану декларацію платника ЄП 2 групи разом з додатком 1 за серпень 2023 року потрібно анулювати. Подавати її потрібно за місцем реєстрації (тобто до тієї податкової, куди подавалася декларація з типом «Звітна») з типом «Уточнююча» обравши звітний період серпень 2023 року.

Тож, якщо ФОП вказав у розділі ІІІ суму авансового внеску ЄП за серпень у комірці для ІІІ кварталу, то при поданні уточнюючої дану комірку заповнювати не потрібно. 

Проте, потрібно у рядку 03 розділу ІІІ знову вказати обсяг отриманого доходу (ту суму, що була відображена у звітній декларації). Сума доходу вказується ФОПом ІІ групи, бо він не залежить від сплати авансової суми єдиного податку.  Ця ж сума переноситься до рядка 08 уточнюючої декларації.

 

Додаток 1

У розділі 9 «Визначення сум нарахованого єдиного внеску» у графі 2 навпроти місяця серпня ставимо «0», у графі 3 – «22,0», у графі 4 – «0». Рядок «Усього» відповідно «0».

Для визначення уточнених зобов’язань зі сплати єдиного внеску заповнюється розділ 10 «Визначення зобов’язань із сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» Додатку 1, в якому:

  • у рядку 1 вказується сума єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки та зазначена ФОПом у попередній декларації у рядку «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1. Це була сума ЄСВ 1474 грн (визначена з МЗП 6700,00 грн, що буда тоді встановлена);
  • у рядку 2 – уточнена сума нарахованого єдиного внеску, що переноситься з рядка «Усього» графи 4 розділу 9 Додатка 1, що уточнюється, тобто "0";
  • у рядку 4 – відображається зменшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню  на небюджетні рахунки, в даному випадку, - це 1474 грн.

Тож, в результаті отримаємо нуль ЄСВ до сплати у серпні 2023 року. Також ставиться відмітка про подання додатку 1 у складі уточнюючої декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»