• Посилання скопійовано

ФОП на ІІІ групі ЄП хоче взяти в оренду паї та розпочати сільгоспвиробництво. Що треба знати?

ФОП – платник ЄП ІІІ групи без ПДВ отримав у власніть пай і хоче взяти в оренду ще декілька паїв, щоб займатись сільським господарством. Як розпочати цю діяльність? Чи потрібно реєструвати договори оренди? Які звіти необхідно здавати, крім декларації з єдиного податку? Які необхідно сплачувати податки і як вести облік доходів і витрат?

Розглянути всі аспекти діяльності ФОП в одній консультації неможливо, тому зазначимо про все тезисно.

Станом на зараз державна реєстрація укладення договорів оренди земельних ділянок під час воєнного стану покладається на районні військові адміністрації (без потреби внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно) – ми пишемо про це туттут та тут.

Залежно від того, хто буде орендодавцем земельних паїв – фізична особа, юридична особа чи сільська, селищна, міська рада щодо невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок, будуть наставати різні наслідки.

Нерозподілені земельні ділянки і невитребувані земельні частки (паї) можуть бути передані місцевою радою в оренду – така можливість закріплена ч. 3 ст. 13 Закону №899. В такому разі ФОП повинен подавати декларацію з плати за землю у вигляді орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. Докладніше про це тут та тут.

Якщо орендодавцем паю є фізична особа, то ФОП-орендар буде податковим агентом щодо оподаткування орендної плати ПДФО та ВЗ. Ми пишемо про це у матеріалі: «Як оподатковується ПДФО надання в оренду земельних паїв?».

А от щодо власного паю ФОП звільняється від земельного податку, якщо він  використовуватиме цю земельну ділянку у своїй господарській діяльності – див. пп. 4 пп. 297.1 ПКУ

Внаслідок оренди земель у ФОПа виникає обов’язок визначати мінімальне податкове зобов’язання за орендовані землі. Податківці говорять про це тут та тут. МПЗ також визначається і для власних земельних ділянок.

Ми неодноразово писали про те, як розрахувати МПЗ тут та тут.

Це, власне, і всі особливості, які стосуються оренди та використання землі.

***

Доходи ФОПа – платника ЄП ІІІ групи  від ведення сільського господарства будуть оподатковуватись за загальними правилами для цієї групи. 

Якщо ФОП-єдинник не є платником ПДВ, то ПКУ не вимагає від нього вести облік витрат, тому цей облік кожний ФОП- неплатник ПДВ  веде на власний розсуд. 

А ось для ФОПів – платників ЄП 3 групи з ПДВ (ставка ЄП 3%) передбачено облік доходів і витрат. Мінфін наказом від 30.11.2022 р. № 405, зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 20.12.2022 р. № 447, затвердив типову форму обліку доходів і витрат для ФОП – єдинників групи 3, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення. Наказ чинний з 03.01.2023 р. (з дня офіційного опублікування) – див. тут.

Згідно з Порядком №405 фізособи – платники єдиного податку групи 3, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільгосппродукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності. Типову форму можна вести як у паперовому, так і в електронному вигляді, у т. ч. через Кабінет платника податків. Нашу аналітику про цю форму читайте тут.

Звертаємо увагу, що в цій формі потрібно окремо вести облік доходів і витрат виробництва сільгосппродукції. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»