• Посилання скопійовано

Сплата єдиного податку ФОПом ІІ групи під час дії воєнного стану

ФОП є платником ІІ групи ЄП у м. Миколаїв (зона можливих бойових дій). Чи є у нього право не сплачувати єдиний податок?

У запитанні було зазначено три приклади:

1) ФОП зареєстровано 23.10.2023 р., платник ЄП (ІІ група ) з 01.11.2023 р.;

2) ФОП жо 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 р. - платник ЄП (ІІ група);

3) ФОП в 2023 р. - платник ЄП (ІІ група).

Тож, чи можуть такі ФОП не платити ЄП? Якщо усі три такі ФОПи зареєстровані на території, де можливі бойові дії, таке право у них є, але з певними нюансами, про які нагадують податківці тут>> 

Нюанс перший: згідно з абзацом першим пп. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, редакція якого діяла до 01.08.2023 р., фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи мали право не сплачувати єдиний податок.

Отже, у ФОПа №3 у 2023 році було право не платити ЄП до 01.08.2023 року, на якій би території України він не був зареєстрований. ФОПів №1 та №2 ця пільга не стосується, адже, один з них став "єдинником" у листопаді, а другий - у жовтні 2023 року. 

Нюанс другий:  Законом №3219 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ було доповнено пп. 11

Згідно з ним установлено, що з 1 серпня 2023 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому:

  • почалися бойові дії на відповідній території; 
  • виникла можливість бойових дій;
  • почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій).

Перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Перелік територій затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309 зі змінами та доповненнями.

Згідно з  останньою редакцією цього Переліку, Миколаївська міська територіальна громада Миколаївського району Миколаївської області перебуває у зоні, де можливі бойові дії, з 11.11.2022 року.  Тобто, увесь 2023 рік і зараз цей статус не змінився. 

А це означає, що право не платити ЄП у ФОПа ІІ групи, які зареєстровані у м. Миколаїв, з 01.08.2023 р. є і не скасоване. Ось під цю пільгу потрапляють усі три, зазначені вище, ФОПи. 

Нюанс третій: не всі ФОПи бажають користуватися цією пільгою, дехто платить добровільно. Тому податківці уточнюють таке:

Такі особи не заповнюють декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за період, в якому відповідно до абз. 1 пп. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався.

Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене пп. 295.2 ПКУ.

Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ, до таких платників не застосовуються.

Нюанс четвертий: дата реєстрації в зоні, зазначеній у Переліку, і дата, коли ФОП її залишив (перереєструвався в іншій зоні, у якій пільги немає), дуже важливі. 

Норми пп. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи – підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці 1 пп. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

Звертаємо увагу, що право не сплачувати єдиний податок, надане платникам єдиного податку першої та другої груп пп. 11 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, не розповсюджується на фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої та другої груп, які зареєструвалися на території визначеній Переліком територій, вже після визначених цим Переліком територій дат виникнення можливості бойових дій/початку бойових/тимчасової окупації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202418
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202431
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463