• Посилання скопійовано

Зміна ставки єдиного податку з 2% на 5%

Підприємство було платником податку на прибуток та ПДВ. З 01.04.2022 р. перейшло на ЄП за ставкою 2%. З 01.01.2023 р. воно хоче перейти на ЄП за ставкою 5% (з анулюванням ПДВ). До 16.12.2022 р. потрібно подати заяву про перехід на ставку 5%. Чи потрібно для цього переходити на загальну систему до кінця року? Станом на 01.04.2022 р. залишків на складі та ОЗ немає

Ставка ЄП 2% без обмеження розміру річного доходу була запроваджена для підтримки бізнесу під час війни, тому вона діє тимчасово, і тому для платників передбачено автоматичну втрату права на сплату ЄП за ставкою 2% без подання заяви. Тобто передбачено таку схему: якщо на дату скасування або припинення військового стану платник податків перебуває на єдиному податку за ставкою 2%, він автоматично (без подання заяви) переводиться на ту систему оподаткування, на якій він був до переходу на ставку ЄП 2%.

Такий висновок можна зробити з повідомлення податківців: «Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом» - докладніше про це див. у цій новині>>

І навпаки, якщо платник податків на дату скасування або припинення військового стану не перебуває на єдиному податку за ставкою 2%, автоматичне переведення його на іншу систему оподаткування не відбувається.

Тож, на нашу думку, після своєчасного подання заяви про перехід на ставку ЄП 5% підприємство повинно бути зареєстроване платником ЄП за ставкою 5% без ПДВ. Нагадуємо, що строк подання такої заяви для переходу на ЄП 5% з 1 січня 2023 року – до 16 грудня 2022 року включно. Переходити на загальну систему до кінця року не потрібно, крім того, тоді підприємство не встигне перейти на ЄП за ставкою 5% з 1 січня 2023 року.

Щодо ПДВ є питання, яке прямо не врегульоване чинним законодавством. Суб’єктам господарювання, які обрали третю групу ЄП зі ставкою 2% доходу та на час переходу на ЄП перебували у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на ЄП зі ставкою 2%. Як анулювати реєстрацію платника ПДВ під час її призупинення, ПКУ наразі не регламентує, тож проаналізуємо загальні правила, які діють зараз.

Відповідно до пп. «в» пп. 184.1 ПКУ, реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі, зокрема, якщо платник ПДВ реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ (3 група ЄП за ставкою 5% як раз такою і є).

Відповідно до пп. 184.2 ПКУ, анулювання реєстраціїплатника ПДВ на підставах, визначених у пп. «б»-«з» пп. 184.1 ПКУ, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням податківців.

Тож за нормами ПКУ податківці самі можуть анулювати реєстрацію платника ПДВ при переході його на ставку 5%. Якщо у платника ПДВ немає активів, за якими він повинен визначити податкові зобов’язання при анулюванні реєстрації платника ПДВ, він має тільки один обов’язок – подати декларацію з ПДВ за останній звітний період. Але в даному випадку СГ є платником ЄП за ставкою 2% і його реєстрація платником ПДВ є призупиненою. Тож на нашу думку, подавати декларацію теж не потрібно.

Висновки:

  • Для переходу на ЄП за ставкою 5% з 1 січня 2023 року потрібно подати заяву до 16 грудня 2022 року включно;
  • За бажанням можна також подати і заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ. Якщо її не подати, податківці повинні самі анулювати реєстрацію платника ПДВ;
  • Нараховувати ПДВ на залишки активів не потрібно, тому що їх немає;
  • Оскільки процедура переходу платника ЄП за ставкою 2% на ставку ЄП 5% за умови, що цей платник був на загальній системі, прямо не регламентована, радимо звернутись до податківців за індивідуальною консультацією (в тому числі в усній формі), а також проконтролювати статус підприємства станом на 1 січня 2023 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202422
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202415
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436