• Посилання скопійовано

Погашення заборгованості ТОВ на загальній системі перед ФОП – платником ЄП ІІ групи

ТОВ на загальній системі у 2021 році придбавало послуги у ФОП на ІІІ групі ЄП. Тепер є кредиторська заборгованість ТОВ перед цією ФОП. У 2022 році ТОВ хоче її погасити, але ФОП перейшла на ІІ групу ЄП і повідомляє, що прийняти оплату не може. Як вирішити це питання?

Дійсно, відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ друга група платників ЄП – це фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів. Звідси випливає, що ФОП – платник ЄП ІІ групи не може надавати послуги ТОВ – платнику податків на загальній системі, а це як раз і означає, що він не може прийняти оплату від такого ТОВ, навіть якщо послуги й були надані ще у період перебування ФОП на ІІІ групі ЄП.

Якщо ФОП – платник ЄП ІІ групи прийме зараз цю оплату від платника податків на загальній системі, вона втратить право перебування на спрощеній системі і буде змушена перейти на загальну систему.

Якби ця оплата була здійснена у період перебування ФОП на ІІІ групі ЄП, це не суперечило б правилам застосування ІІІ групи ЄП. Такий підхід застосовується тому, що єдиний податок справляється за касовим методом, до доходів ФОП, які фактично отримані у грошовій формі. І якщо ФОП ІІ групи ЄП отримає оплату за послуги від ТОВ на загальній системі, це буде порушення правил застосування спрощеної системи для ІІ групи.

Є два варіанти погашення цієї заборгованості:

Перший варіант – це погасити заборгованість за послуги, отримані від ФОПа, цій особі не як ФОПу, а як фізичній особі. Для цього потрібно перерахувати ці кошти на її рахунок, що відкритий як фізичній особі, не для ведення підприємницької діяльності. Номер такого рахунку починається з цифр 2620.

Проте будуть негативні наслідки:

  • при виплаті такого доходу з нього потрібно буде утримати та сплатити до бюджету ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%, та відобразити цей дохід фізособи у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності з ознакою 102;
  • оскільки це буде оплата фізособі за послуги, потрібно буде нарахувати ще й ЄСВ з відображенням цього договору в додатку Д1 об’єднаної звітності. Як відображати договір ЦПХ у звіті з ЄСВми писали тут  та тут.

Другий варіант – погасити заборгованість тоді, коли ФОП перейде з ІІ групи ЄП на ІІІ (за будь- якою ставкою – 3% з ПДВ, 5% без ПДВ або за особливою ставкою 2%). За цим варіантом не буде жодних негативних наслідків, але він потребує зміни групи ЄП для ФОП.

Інших варіантів погашення заборгованості немає. Якщо ТОВ так і не погасить цю заборгованість, то після спливу строку позовної давності ФОП не зможе вимагати такого погашення, а ТОВ повинно буде списати цю заборгованість як безнадійну та визнати дохід: Дт 631 Кт 717.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»