• Посилання скопійовано

Безоплатна роздача подарунків клієнтам ФОП на ЄП

ФОП на ЄП групи 2 здійснює діяльність з оптової торгівлі товарами для домашніх тварин, працюючи тільки за безготівковим розрахунком. Для привітання своїх контрагентів (здебільшого ФОПів) закуплено подарунки (іграшки). Які особливості оформлення, оподаткування передачі подарунків?

Чи може ФОП на ЄП надавати безоплатно товари?

Прямо в ПКУ ця ситуація не описана.

Поміркуємо таким чином.

В пп. 2 п. 291.4 ПКУ зазначено, що ФОП на ЄП групи 2 можуть здійснювати господарську діяльність з:

  • надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню,
  • виробництво та/або продаж товарів,
  • діяльність у сфері ресторанного господарства.

Причому доходом ФОП буде дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в (пп. 1 п. 292.1 ПКУ):

  • грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • матеріальній або нематеріальній формі.

Окрім того, платники ЄП повинні перейти на загальну систему, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

З наведеного випливає, що ФОП на ЄП групи 2 дозволено здійснювати тільки господарську діяльність, яка зазначена в реєстрі платників ЄП і за якою отримується дохід.

А якщо ФОП здійснює іншу діяльність в рамках своєї підприємницької діяльності, можна стверджувати, що він фактично порушує умови перебування на ЄП і має перейти на загальну систему.

На жаль, так само консультує і податкова. Про це ми писали, приміром, тут (а також тут): «Платник єдиного податку, який звітного періоду безоплатно відвантажив товари (виконав роботи, надав послуги), з наступного податкового періоду переходить на загальну систему оподаткування.».

Тому ми не рекомендуємо ФОП на ЄП безоплатно надавати товари. Адже це може призвести до несприятливих податкових наслідків.

З іншої сторони, ми розуміємо, що прямо в ПКУ заборони стосовно цього немає. Тому ФОП може отримати для себе з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Причому варто сказати, що якщо податкова навіть не заперечуватиме стосовно можливості передання ФОП на ЄП товарів безоплатно, постане також питання оподаткування подібних операцій. Яким чином ФОП має підходити до оподаткування таких операцій?

Якщо ФОП вирішить отримати індивідуальну податкову консультацію, це питання також потрібно буде поставити податковій.

На наш погляд, ФОП (як суб’єкт господарювання) може надавати такі подарунки іншим ФОП тільки в якості фізосіб, а не ФОП.

В такому разі варто застосувати пільгу пп. 165.1.39 ПКУ, за якою

до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2021 році – 1500 грн).

Вартість дарунків на одну фізособу, яка не перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, ФОП відображає в додатку 4ДФ до об’єднаної звітності за ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунків більша, то сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18% та відображається податковим агентом у додатку 4ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо. Причому з метою утримання ПДФО вартість перевищення збільшується на коефіцієнт 1,219512, передбачений п. 164.5 ПКУ

Військовий збір за ставкою 1,5% сплачується з вартості подарунка, яка підлягає оподаткуванню ПДФО.

Оформити передачу дарунків можна актом довільної форми, накладною тощо, залежно від способу передачі.

 

Якщо ФОП на ЄП передає подарунки іншим ФОП, як звичайна фізособа

ФОП може передавати подарунки іншим ФОП, як звичайна фізособа, а не ФОП.

Тобто, в такому разі фізособа дарує подарунки іншим фізособам.

Оскільки фізособа не є податковим агентом, вона не утримує податки з переданих подарунків іншим фізособам. В такому разі фізособа, яка отримала подарунок, повинна самостійно відобразити вартість подарунку в річній декларації і самостійно сплатити податки, згідно з нормами ст. 174 ПКУ. Але тут також діє правило пп. 165.1.39 ПКУ, наведене нами вище. Тобто, якщо подарунки отримані в 2021 році, вони не включаються до оподатковуваного доходу фізособи, якщо їх сума не перевищує 1500 грн.

Оформити передачу дарунків фізособа можна актом довільної форми, накладною тощо, залежно від способу передачі.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436