• Посилання скопійовано

Чи потрібно «єдиннику» складати фінзвітність?

ТОВ - платник ЄП ІІІ групи, неплатник ПДВ. Чи потрібно подавати фінзвітність до органів статистики? Чи потрібно вести облік витрат? Яка відповідальність за неподання фінзвітності до органів статистики?

Відповідно до пп. 296.1.3 ПКУ платники єдиного податку третьої групи (юрособи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ.

Своєю чергою, пп. 44.2 ПКУ передбачено, що юрособи - платники єдиного податку, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Пункт 44.3 ПКУ встановлює обов’язок для платників податку зберігати первинні документи протягом не менш як 1095 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідної для здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до ст. 39 ПКУ).

При цьому, згідно з п. 1 ст. 2 Закону про бухоблік, дія закону про бухоблік поширюється на всіх юросіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність.

Таким чином, юрособи - платники єдиного податку не звільнені від ведення бухобліку і складання фінзвітності (зокрема, обліку доходів і витрат), а лише мають право здійснювати такий облік спрощено.

Спрощений облік передбачає, що такі підприємства можуть узагальнювати інформацію в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису. Однак, ще раз наголосимо - це не звільняє від обліку як доходів, так і витрат.

Як зазначено у п. 2 Постанови №419 (дія якої поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми господарювання і форми власності), фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством - іншим органам та користувачам, зокрема, органам державної статистики.

А за пп. 2 п. 2 Розділу І П(С)БО 25 підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат складають фінансову звітність мікропідприємства.

Отже, підприємство - платник ЄП зобов'язане подавати до органів статистики річну фінансову звітність (до 28 лютого року наступного за звітним). Водночас, обов'язку подавати таку фінансову звітність до податкової не встановлено.

У такій фінансовій звітності необхідно відображати як стан активів і зобов’язань підприємства на початок і кінець звітного періоду, так і фінансовий результат такого періоду (із врахування доходів і витрат). Такий фінансовий результат не впливає на визначення об’єкта оподаткування єдиним податком.

 

Відповідальність

Відповідальність за неподання органам державної статистики даних для проведення державних статистичних спостережень передбачена ст. 186-3 КУпАП:

  • на посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • за повторне порушення протягом року - від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436