• Посилання скопійовано

На яких умовах ФОП може надавати в оренду власну квартиру?

ФОП на загальній системі надає в оренду власну квартиру фізособам. ФОП бажає перейти на єдиний податок. Який останній день подачі заяви на перехід? На яку групу краще перейти? Чи має право ФОП здійснювати інші види діяльності ,крім надання орендних послуг? Якщо так, у якому документі про всі види діяльності це слід зазначити?

Відповідно до пп. 291.4 ПКУ до другої групи платників ЄП належать фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Як бачимо, для платників ЄП другої групи немає обмежень щодо діяльності з надання житла в оренду. Додатково читайте тут.

Отже, для надання в оренду житла на єдиному податку можна обрати другу або третю групу ЄП. При цьому на другій групі можна надавати житло в оренду юридичним особам та ФОП  – платникам єдиного податку та не можна надавати житло в оренду юрособам та ФОП на загальній системі оподаткування.

Для обрання спрощеної систему слід подати заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (пп. 298.1.4 ПКУ). Якщо заява подаватиметься у грудні 2019 р., то її слід подати не пізніше 16 грудня 2019 року, щоб перейти на спрощену систему з 1 січня 2020 року.

ФОП може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пп.  291.4 ПКУ. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених для спрощеної системи оподаткування главою 1 розділу XIV ПКУ.

Звертаємо увагу, що є обмеження щодо площі нерухомості, що надається в оренду (див. пп. 291.5.3 ПКУ): не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

ФОП має право здійснювати декілька видів діяльності, які не суперечать правилам спрощеної системи оподаткування – див. тут.

Для додавання нових видів діяльності потрібно спочатку подати заяву Держреєстратору - особисто, через представника з нотаріальною довіреністю, або подати заяву через «Онлайн-будинок юстиції», але для цього потрібен ключ ЕЦП. Заява подається за формою №11 (див. тут). Держреєстратор на підставі заяви вносить зміни до Держреєстру юросіб і фізичних осіб — підприємців.

Окремо слід внести зміни до реєстру платників єдиного податку у ДПІ. Онлайн подати цю заяву (форма заяви – тут) поки що не можна, потрібно подавати її особисто або через представника з нотаріальною довіреністю у ДПІ за місцем  обліку. Зробити це потрібно не пізніше 20-го числа місяця, який іде за місяцем внесення нових КВЕДів у Держреєстр (п. 298.5 ПКУ). ФОП 3-ї групи можуть подати заяву разом із декларацією за квартал, у якому вони отримали дохід від нового виду діяльності (пп. 298.6 ПКУ).

Також можна включити всі КВЕДи, якими планує займатись ФОП на ЄП, до заяви на перехід на спрощену систему.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»