• Посилання скопійовано

Чи має право «єдинник» ІІІ групи зменшити дохід на суму повернення коштів через касу банку?

ФОП – платник ЄП ІІІ групи отримав на поточний рахунок попередню оплату від юрособи, частка якої була повернена шляхом внесення готівки через касу банку на рахунок підприємства. Чи має право ФОП зменшити свій дохід на суму повернення коштів через касу банку?

Відповідно до пп. 1 пп. 292.1 ПКУ, доходом ФОП – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

  • у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу ФОП не включаються отримані ним пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

У пп. 292.6 ПКУ зазначено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є:

  • дата надходження йому коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі;
  • дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
    Для платника єдиного податку ІІІ групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є також дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Разом з тим нормами пп. 5 пп. 292.11 ПКУ передбачено, що до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

ДПС в ІПК від 08.11.2017 р. №2551/К/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу ФОП – платника єдиного податку І-ІІІ груп та не підлягають відображенню у податковій декларації.

У разі, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, ФОП – платник єдиного податку І-ІІІ груп повинен включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення.

У пп. 292.13 ПКУ зазначено, що дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ.

Згідно з пп. 296.1.1 ПКУ, ФОП – платники єдиного податку першої, третьої груп, які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів за формою та в порядку, встановленими наказом Мінфіну №579, шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

При цьому відповідно до п. 5 та 6 Порядку №579, записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою (окремо в готівковій та безготівковій формі).

Дані Книги використовуються ФОП для заповнення податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця.

ДПС у Харківській області в ІПК від 12.09.2019 р. №133/ІПК/20-40-33-02-11 також зазначає, що при заповненні податкової декларації платника єдиного податку – ФОП використовуються дані Книги. Тому їх показники відповідно до норм пп. 44.1 ПКУ повинні бути підтверджені первинними документами.

Згідно з пп. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Отже, ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи має право зменшити свій дохід на суму, раніше отриманого авансу, у разі його повернення, в т.ч. і через касу банку, за наявності підтверджуючих первинних документів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202421
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436