• Посилання скопійовано

Чи може ФОП одне приміщення здавати як підприємець, а інше - як фізособа?

ФОП на ІІ групі ЄП має об'єкти нерухомості, які здає в оренду. Чи може ФОП ІІ групи в одній частині приміщення вести свою діяльність (магазин), а іншу частину здавати в оренду як фізособа? Чи може частину своїх об'єктів нерухомості в межах норм для ІІ групи здавати як ФОП, а інші об'єкти нерухомості здавати як фізособа?

Чи може ФОП ІІ групи в одній частині приміщення вести свою діяльність (магазин), а іншу частину здавати в оренду як фізособа? 

Податківці у підкатегорії 107.03 «ЗІР» нагадують, що  фізособи — підприємці можуть надавати власне майно в оренду за умови, що здавання в оренду нерухомого майна такою фізособою не здійснюється в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) здійснюється відповідно до пп. 170.1 ПКУ. Про це ми зазначали тут.

Така ж роз’яснення податківців міститься у підкатегорії 107.03, «ЗІР»[1].

Тобто ФОП може залишатися на спрощеній системі оподаткування, якщо одну частину приміщення він використовує для ведення свої діяльності, а іншу здає в оренду як звичайна фізособа. При цьому податківці не вимагають, аби у такому разі у ФОП був відкритий КВЕД 68.20.

Тож, фізособа, яка є власником нерухомого майна, може здавати його в оренду тільки у випадку, якщо вона як ФОП (платник єдиного податку ІІ, ІІІ групи) не здійснює таку діяльність у межах свого підприємництва (не обрано вид діяльності за кодом 68.20 «Надання в оренду та експлуатацію власного або орендованого нерухомого майна» (згідно з КВЕД ДК 009:2010). Про це ми говорили тут.

 

Чи може частину своїх об'єктів нерухомості в межах норм для ІІ групи здавати як ФОП, а інші об'єкти нерухомості здавати як фізособа?

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку ІІ групи, яка обрала вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» - 68.20, не має права надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа. Про те, що податківці притримуються такої позиції, ми писали тут.

 

Підсумуємо:

Таким чином, якщо ФОП обрав КВЕД 68.20, то здавати нерухомість він має виключно як ФОП. При цьому, платник ЄП ІІ групи має право надавати послуги із оренди лише ФОП і юрособам на єдиному податку й звичайним фізособам (пп. 2 пп. 291.4 ПКУ).

У зв’язку із цим, по-перше, ФОП, у якого відкритий КВЕД 68.20, не може одну частину приміщення використовувати для ведення своєї діяльності, а іншу здавати в оренду як фізособа, по-друге, ФОП не може одну нерухомість здавати як ФОП, а іншу як фізособа.

Якщо ж у ФОП немає відкритого КВЕД 68.20, то ФОП може одну частину приміщення використовувати для ведення своєї підприємницької діяльності, а іншу здавати в оренду як фізособа. Відповідно, всі об’єкти нерухомості ФОП може здавати в оренду як звичайна фізособа.

Крім цього, зазначимо, що фізична особа, яка планує здати в оренду власне майно іншій фізичній особі, не зобов’язана (але має право) реєструватися приватним підприємцем. При цьому така особа повинна сплачувати податок від отриманої суми доходу та подавати декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного року. Про це податківці говорили тут.

 


[1] Чи може ФОП бути платником ЄП, якщо надає нерухоме майно в оренду як ФО і такий вид діяльності не зазначено в реєстрі платників ЄП?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202420
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202412
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202435