• Посилання скопійовано

ФОП–ЄП отримував кошти від ТОВ–ЄП, де є єдиним працівником та засновником: які наслідки?

Наприкінці 2018 р. на поточний рахунок ФОП (ІІІ група ЄП, ставка 5%) надходили кошти з поточного рахунку ТОВ (ІІІ група ЄП, ставка 5%), єдиним працівником – директором та засновником якого є він сам, за надані ТОВ послуги. Які негативні наслідки для кожної сторони можуть виникнути при перевірці ДФС?

Для початку слід проаналізувати, чи може такий ФОП одночасно бути платником єдиного податку і бути керівником ТОВ. Податківці вважають, що ні. При цьому вони посилаються на пп. 7 пп. 291.5.1 ПКУ, за яким не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп суб'єкти господарювання (юрособи та ФОП), які здійснюють діяльність з управління підприємствами.

За відповідністю кодів, КВЕД ДК 009:2010 та КВЕД ДК 009:2005 вид діяльності «Управління підприємствами» (код 74.15.0 КВЕД ДК 009:2005) передбачає діяльність головних управлінь (хед-офісів) та включає діяльність холдингових компаній, які залучені до керування, а також діяльність головних управлінь (хед-офісів), централізованих адміністративних офісів та різних офісів, що здійснюють ведення справ, спостерігають та керують іншими підрозділами компанії або підприємства, здійснюють стратегічне або організаційне планування, беруть участь у прийнятті рішень (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010).

ДФС в ІПК від 18.09.2018 р. №4079/6/99-99-12-02-03-15/ІПК повідомляє: якщо юрособа, набуваючи статусу єдиного засновника юрособи, обБонирає та здійснює вид діяльності «Управління підприємствами» (підклас КВЕД ДК 009:2005 74.15.0) або «Діяльність головних управлінь (хед-офісів)» (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010), то відповідно до вимог пп. 291.5.1 ПКУ така юрособа не може бути платником єдиного податку третьої групи.

Звісно, це консультація, надана щодо ЮО і щодо статусу засновника, але не виключено, що вони можуть застосувати такий підхід й щодо ФОП, який керує певним підприємством.

На нашу думку, такий підхід надто фіскальний, але попередити про цей ризик ми повинні. Адже норми пп. 298.2.3 ПКУ зобов'язують платників єдиного податку перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності:

  • які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми (пп. 5);
  • не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку, – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп. 7).

У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених цією гл. І розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акту перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб'єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення 4-х послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом (пп. 299.11 ПКУ).

А дохід, отриманий від такої діяльності, буде оподатковано єдиним податком за ставкою 15%.

Якщо ж такої проблеми при податковій перевірці не виникне, то для ФОП-«єдинника» все гаразд – він отримав дохід і сплачуватиме з нього єдиний податок за ставкою 5% на загальних підставах.

Для ТОВ теж ПКУ жодних санкцій не передбачає – підприємство отримало послуги від ФОП ІІІ групи. Тож, воно визнає витрати (головне, щоб надання послуг було оформлено первинним документом, зокрема, актом, у якому наявні всі обов’язкові реквізити, зазначені в ст. 9 Закону про бухоблік).

Але при цьому слід уважно проаналізувати, які саме послуги ФОП надавав, і чи не входять вони в його трудові обов’язки. Адже в іншому випадку контролери вважатимуть, що ТОВ просто завищувало витрати шляхом виплати винагороди ФОП. І це не говорячи про пряму заборону.

Зверніть також увагу! Відповідно до ч. 5 ст. 40 нового Закону про ТОВ/ТДВ член виконавчого органу товариства не може без згоди загальних зборів учасників або наглядової ради товариства, а член наглядової ради товариства – без згоди загальних зборів учасників здійснювати господарську діяльність як фізична особа – підприємець у сфері діяльності товариства. Втім, це не стосується керівника ТОВ (одноосібного виконавчого органу), голови колегіального виконавчого органу (голова правління, дирекції тощо), інших працівників ТОВ.

Докладно про це ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»