• Посилання скопійовано

Нюанси надання «єдинником» ІІ групи власного авто в оренду

Фізособа - підприємець (платник ЄП ІІ групи) надає послуги оренди власного авто. Які нюанси ведення такої діяльності?

В першу чергу зазначимо, що відповідно до пп. 2 п. 291.4 ПКУ до другої групи платників єдиного податку належать фізособи — підприємці, які здійснюють госпдіяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1 500 000 грн.

Відповідно до цього, надавати послуги (зокрема, з надання в оренду власного авто) ФОП ІІ групи може лише або фізособам, або суб’єктам господарювання на спрощеній системі оподаткування (на єдиному податку).

Тобто, наприклад, надавати послуги з оренди авто підприємству, платнику податку на прибуток, такий підприємець не може. Зверніть увагу, що як і звичайна фізособа надати таке майно підприємству, неплатнику ЄП, він не зможе, оскільки податківцями таку діяльність буде розцінено як підприємницьку діяльність (про це тут).

Також діяльність підприємця на спрощеній системі оподаткування передбачає обов’язкову реєстрацію і ведення Книги обліку доходів (про її реєстрацію ми писали тут).

Зверніть увагу, що у разі здійснення розрахунків за орендовані авто готівкою, має місце розрахункова операція в розумінні Закону про РРО. При цьому, відповідно до пп. 296.10 ПКУ РРО не застосовуються платниками єдиного податку ІІ групи (фізособи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Щодо оподаткування діяльності підприємця єдиним податком, то він сплачується у відсотках (фіксована ставка) до розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна зарплата).

Така фіксована ставка ЄП встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізосіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць у межах до 20% розміру мінімальної зарплати.

 

ЄСВ

Окрім ЄП підприємець також зобов’язаний сплачувати ЄСВ за себе за ставкою 22% у розмірі, не меншому ніж розмір мінімальної заробітної плати. ЄСВ сплачується авансовим внеском не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця або авансовим внеском за весь звітний період (пп. 295.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436