• Посилання скопійовано

Чи звільняється «єдинник» від сплати земельного податку?

Підприємство - платник ІІІ групи ЄП вирощує зернові культури та корми для тварин на земельній ділянці, яку надано у постійне користування. Чи звільняється таке підприємство від нарахування та сплати земельного податку?

Відповідно до ст. 269270 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Зокрема, юрособи – платники ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку ІІІ груп для провадження госпдіяльності (пп. 4 п. 297.1 ПКУ).

При цьому, якщо під час здійснення юрособою госпдіяльності земельні ділянки використовувалися для провадження такої діяльності, і юрособа звільнялася від сплати земельного податку за ці земельні ділянки відповідно до пп. 4 п. 297.1 ПКУ, то у разі тимчасового припинення госп діяльності на юрособу також розповсюджується норма пп. 4 п. 297.1 ПКУ.

Зверніть увагу, якщо "єдинник" надає земельну ділянку в оренду, то податківці продовжують наполягати на тому, що для отримання звільнення від сплати земельного податку договором оренди повинно бути передбачено не тільки оренда самої нерухомості, а й земельної ділянки, яка пов’язана з такою нерухомістю.

Отже, "єдинник" ІІІ групи, який використовує земельну ділянку у госпдіяльності (за виключенням надання в оренду лише нерухомості, яка розміщена на ній) звільняється від сплати податку на нерухомість в частині земельного податку, а також подання декларації з земельного податку.

Також зауважимо, що юрособи – платники єдиного податку, які мають підстави для звільнення від сплати земельного податку відповідно до пп. 4 п. 297.1 ПКУ, за земельні ділянки, що зареєстровані у визначеному законодавством порядку у державному реєстрі, не подають до контролюючих органів податкову декларацію з плати за землю та звіт про суми податкових пільг щодо сплати земельного податку (роз’яснення податківців - тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»