• Посилання скопійовано

Юрособа-"єдинник" отримала дохід від військових ОВДП: що з єдиним податком?

ТОВ на єдиному податку. Діяльність – надання в оренду нерухомого майна. ТОВ придбало військові облігації, через 6 місяців отримало проценти за ними в сумі 3500 грн та згодом продало їх за 101500 грн. Який податок сплачує ТОВ на єдиному податку? Як відображати цей дохід у декларації з ЄП, якщо цей дохід не відповідає КВЕДам ТОВ?

Для початку звертаємо увагу на думку податківців щодо самої можливості для єдинників придбавати ОВДП і отримувати від них доходи. Зокрема, у своїх консультаціях від 22.10.2021 р. №3983/ІПК/99-00-18-04-03-06 та від 20.08.2021 р. №3109/ІПК/26-15-04-05-18 вони допускають такі операції для єдинників-юросіб. У цих консультаціях йдеться про дисконтні ОВДП, коли платник отримує дохід за рахунок дисконту: купує облігацію за ціною нижче номіналу і продає їх за ціною, що більше ціни придбання.

Так от, податківці не заперечують того факта, що юрособа-"єдинник" може отримувати такий дохід і навіть говорять про те, що до доходу включається тільки різниця між вартістю продажу та вартістю придбання ОВДП. При цьому вони нічого не говорять про КВЕДи, за якими такий дохід повинен обліковуватися.

Також на цю тему в ЗІР категорій 108.01.01 та 108.01.02 є консультації податківців для платників ЄП за ставкою 2%, які були чинні до 01.08.2023 р. Вони не заперечують проти того, що платник ЄП за ставкою 2% міг придбавати ОВДП і отримувати від них дохід. На питання, що є доходом ЮО – платника ЄП третьої групи, яка обрала особливості оподаткування на період дії воєнного стану у разі погашення військових облігацій внутрішньої державної позики, податківці відповідають, що це є дохід, отриманий у вигляді відсотків або дисконту відповідно до умов розміщення військових облігацій внутрішньої державної позики – див. тут.

Знову ж таки, тут жодного слова про КВЕДи.

Нам не вдалося знайти таких же роз’яснень щодо процентного доходу від ОВДП для стандартних платників ЄП за ставками 3% або 5%, тому далі викладемо нашу думку щодо цього.

Оскільки платники ЄП за ставкою 2% теж повинні були відповідати вимогам спрощеної системи щодо видів діяльності (нехай і з певними розширеннями), то для стандартних платників ЄП можна зробити такий же висновок: їм теж дозволено придбання, погашення та отримання доходу від ОВДП.

Порядок визнання доходів від ОВДП у "єдинника" більш-менш прописаний у вищезазначених консультаціях податківців: це або дисконт, або процентний дохід. В даному випадку ОВДП є процентними, тож до доходу включається сума отриманих процентів. Якщо ОВДП продані за ціною, що більша ціни їх придбання, то така різниця теж буде доходом юрособи-"єдинника".

 

Щодо КВЕДів

У консультації податківці звертають увагу, що це пасивний дохід – тобто дохід, отриманий, зокрема, у вигляді відсотків (дисконту), отриманих власником облігації від їх емітента відповідно до закону (пп. 14.1.268 ПКУ). Пасивний дохід не передбачає ведення господарської діяльності, це дохід, що отриманий не від діяльності, а від майна або від інвестицій. Тому не існує КВЕДів для пасивних доходів тих суб’єктів господарювання, для яких це не є основною діяльністю, для якої вони створені.

Отримання пасивних доходів не заборонено для юросіб – платників ЄП, таких обмежень немає у пп. 291.4 ПКУ. Далі, відповідно до пп. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку – юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ. Тож до цього доходу включаємо і дохід від ОВДП.

Отже, отримання доходів від ОВДП не заборонено платникам ЄП – юридичним особам. На нашу думку, КВЕДів для такого доходу не існує, тому юрособа – платник ЄП  може відобразити такий дохід у загальному рядку 1 розділу ІІ декларації «Сума доходу за податковий (звітний) період». 

Ми виклали нашу думку щодо цього питання. Оскільки не вдалося знайти роз’яснень податківців саме для юросіб – платників ЄП за ставками 3% або 5%, рекомендуємо звернутись до них за наданням ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»