• Посилання скопійовано

Як врахувати збитки при розрахунку оподатковуваного доходу ФОПа на загальній ситемі?

ФОП на загальній системі продав частину товару за ціною нижчою за ціну придбання (придбано та оплачено 10000 од. на суму 143000,0 грн. Але 4000 од. продали лише за 40000,0 грн. Загальна сума виторгу 134300 грн і її буде включено до доходу ФОПа. Чи має право ФОП віднести до витрат всю вартість сплаченого та проданого товару (143000 грн)?

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування ПДФО для ФОП на загальній системі  є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

У пп. 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів. Зокрема, до них належать витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (пп. 177.4.1 ПКУ).

У пп. 177.4.5 ПКУ перераховано витрати, які не зменшують оподатковуваний дохід ФОП (тобто не включаються до складу витрат):

  • витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності такою фізичною особою - підприємцем;
  • витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації;
  • витрати на придбання та утримання основних засобів, визначених абз. 8-10 пп. 177.4.6 ПКУ;
  • документально не підтверджені витрати.

З наведених норм випливає, що оподатковуваний дохід ФОП на загальній системі зменшується на варість покупних товарів в будь-якому разі, навіть, якщо цей товар продано зі збитком за ціною, що менше ціни придбання товару. Жодних застережень  щодо цього ПКУ не містить.

Далі, податківці у підкатегорії 104.09 «ЗІР» (питання: «Чи заповнюється графа 9 розд. І додатка Ф2 до податкової декларації про майновий стан і доходи з від’ємним значенням, якщо ФОП за результатами господарської діяльності отримує збиток?») зауважили, що за пп. 177.5.3 ПКУ передбачено остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації про майновий стан і доходи, з урахуванням сплаченого ним протягом року ПДФО на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Пунктом 3 розд. IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу Мінфіну №177), визначено, що у графі 9 вказується сума чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується за такою формулою: графа 4 «Сума одержаного доходу» – графа 5 «Вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції» – графа 6 «Витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату» – графа 7 «Інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг» – графа 8 «Амортизаційні відрахування».

Таким чином, фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування у графі 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. І додатка Ф2 до податкової декларації зазначає суму чистого оподатковуваного доходу, однак, якщо за результатами господарської діяльності отримано збиток, то графа 9 розд. І додатка Ф2 до податкової декларації прокреслюється.

На наступні звітні періоди цей збиток не переноситься.

Якщо результатом розрахунку суми чистого оподатковуваного доходу одного з видів економічної діяльності є збиток, фізична особа – підприємець при заповнені графи 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» розд. І додатка Ф2 до податкової декларації від’ємне значення за таким (збитковим) видом економічної діяльності не зазначає, а рядок прокреслює.

Значення рядка «Усього» графи 9 розд. І додатка Ф2 до податкової декларації розраховується як сума додатних показників графи 9 за всіма видами економічної діяльності, які здійснювала фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування.

Більш докладно про це – тут.

Отже, в даному випадку додаток Ф2 до декларації слід заповнити таким чином:

  • графа 4 «Сума одержаного доходу» - 134300 грн;
  • графа 5 «Вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, реалізованих або використаних у виробництві продукції» - 143000 грн;
  • графа 9 – «Сума чистого оподатковуваного доходу» - прочерк або нуль.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»