• Посилання скопійовано

Доля поворотної фіндопомоги при переході підприємця зі «спрощенки» на загальну систему

ФОП у 2017 році перебував на спрощеній системі оподаткування та отримав поворотну фіндопомогу. З 01.01.2018 року перейшов на загальну систему. Поворотну фіндопомогу було повернуто у 2019 році. Чи потрібно було підприємцю включати суму такої допомоги до доходу?

Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ, поворотна фінансова допомога – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення.

При цьому, за пп. 3 пп. 292.11 ПКУ, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів не включається до доходу платника єдиного податку.

Сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

Водночас, для підприємців на загальній системі оподаткування діють інші правила визначення оподатковуваного доходу, зокрема:

  • оподаткуванню підлягають доходи підприємців - «загальносистемників», які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності (пп. 177.1 ПКУ);
  • протягом дії договору сума ПФД, отриманої фізичною особою – підприємцем, не включається до складу його доходу. Якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи – підприємця та оподатковується на загальних підставах (18% ПДФО та 1,5% військового збору).

Своєю чергою, варто звернути увагу, що по-перше, обов’язку включати суму ПФД при відмові від спрощеної системи оподаткування не встановлено, а по-друге, після відмови від спрощеної системи оподаткування і переходу на загальну систему у такого підприємця дохід починає визначатись вже за правилами, передбаченими ст. 177 ПКУ.

Відповідно до зазначеного вище, якщо з моменту отримання ПФД на спрощеній системі оподаткування не пройшло 12 календарних місяців, а після переходу на загальну систему оподаткування (з 01.01.2018 року) таку ПФД буде повернуто у встановлені договором терміни, то включати її до доходу підприємцю не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»