• Посилання скопійовано

Юрособа – платник ЄП ІІІ група не повернув фінансову допомогу: які наслідки?

Підприємство, платник єдиного податку за ставкою 5%, отримало поворотну фіндопомогу від засновника у 2019 р. Підприємство не повернуло фіндопомогу станом на грудень 2023 р. Які будуть наслідки?

Сума поворотної фінансової допомоги, не поверненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги (пп. 292.11 ПКУ). 

Таким чином, юридичній особі-платнику єдиного податку 3 групи у 2020 р. до складу доходу необхідно було включити суму неповернутої фінансової допомоги, що є об’єктом оподаткування за ставкою 5%.

Платнику єдиного податку за загальними правилами необхідно скласти уточнюючий розрахунок до декларації з ЄП та врахувати цю суму при розрахунку обсягу річного доходу. Як скласти уточнюючий розрахунок до декларації з ЄП юрособи ІІІ групи наведено тут.

Можливо, що після включення суми цієї допомоги до доходу 2020 року підприємство перевищить річний ліміт доходу у цьому році – 7,0 млн грн, і тоді з наступного кварталу після перевищення воно втрачає право бути платником єдиного податку. Це може бути виявлено тільки податківцями під час перевірки. Відповідно до пп. 299.10 ПКУ реєстрація платником ЄП може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників ЄП за рішенням контролюючого органу, зокрема, у випадках, визначених пп. 298.2.3 ПКУ, одним з яких є перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку ІІІ групи – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

Якщо перевищення не сталося, то наслідки зводяться тільки до необхідності збільшити дохід 2020 року шляхом подання уточнюючої декларації та сплати з нього єдиного податку.

ПКУ чітко визначені строки повернення фінансової допомоги, тому платнику єдиного податку доцільно проводити інвентаризацію дебіторської та кредиторської заборгованості кожного року. Це допоможе вчасно закрити старі договори та відкрити нові за необхідності.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»