• Посилання скопійовано

Частка сільгосптоваровиробництва "єдинника" при продажу комбікорму, виготовленого з власного зерна

Підприємство на IV групі ЄП планує виробництво комбікормів на власних потужностях з власного зерна та придбаних на стороні добавок (частка придбаної сировини - 10-15%). Чи буде дохід від реалізації комбікорму включатись до доходу від реалізації сільгосппродукції власного виробництва для розрахунку частки сільгосптоваровиробництва?

Для того, щоб юрособі перебувати на ЄП групи 4, частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік має дорівнювати або перевищувати 75% (див. пп. 4 п. 291.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.262 ПКУ, частка сільськогосподарського товаровиробництва для цілей глави 1 розділу XIV ПКУ - питома вага доходу сільськогосподарського товаровиробника, отриманого від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі його доходу, що враховується під час визначення права такого товаровиробника на реєстрацію як платника податку.

Відповідно до пп. 14.1.33-1 ПКУ, власна сільськогосподарська продукція - сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари), що підпадає під визначення груп 1-24 УКТ ЗЕД, якщо така продукція вирощується, відгодовується, виловлюється, збирається, виготовляється, виробляється, переробляється безпосередньо виробником цієї продукції - власником, орендарем або користувачем на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, або на давальницьких умовах.

Розрахунок частки сільгосптоваровиробництва здійснюється за формою, затвердженою Наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. №772.

Доходи від реалізації продукції рослинництва відображаються в рядку 1.1 цього Розрахунку. Доходи від реалізації продуктів переробки продукції рослинництва відображаються в рядку 1.5 Розрахунку. 

Всі такі доходи підсумовуються у рядку 1 Розрахунку, як доходи від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки.

Причому нормативними документами не передбачено визначати частку сільгосппродукції власного виробництва у доході від реалізації продукції переробки такої продукції. Наприклад, якщо у собівартості комбікормів частка придбаної сировини 10-15%, то увесь дохід від реалізації комбікормів відноситься до доходу від реалізації продукції переробки, який показується в рядку 1.5 Розрахунку.

Разом з тим, консультацій ДПС з цього питання ми не знаємо. Можливо, ДПС буде мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»