• Посилання скопійовано

Юрособа на ІІІ групі ЄП придбала приміщення: податок на нерухомість та ф. №20-ОПП

Юрособа на ІІІ групі ЄП придбала в 2021 році нежитлове приміщення в житловому будинку для подальшого надання в оренду. Чи потрібно подавати форму №20-ОПП, декларацію з податку на нерухомість та платити податок? Які наслідки, якщо цього не зроблено?

Форма №20-ОПП

Так, потрібно подавати цю форму – протягом 10 робочих днів після реєстрації права власності на приміщення, до податкової служби за основним місцем обліку юрособи (див. п. 8.4 Порядку № 1588).

Підстава – п. 8.1 розд. VIII Порядку №1588, де сказано, що платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку у порядку, встановленому цим розділом.

А нежитлове приміщення відноситься до об’єктів оподаткування.

Штраф за неподання форми № 20-ОПП у встановлені строки – 340 грн, згідно з п. 117.1 ПКУ. Але якщо порушення сталося в період дії карантину (COVID-19), згідно з п. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ штраф не застосовується.

Оскільки в розглядуваній ситуації помилка сталася у 2021 році, коли діяв карантин, то не застосовується штраф за неподання форми у встановлені строки.

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Платник ЄП не звільнений від оподаткування податком на нерухомість. Тому придбавши нежитлове приміщення, юрособа мала подавати декларацію і сплачувати податок.

Податок мав обчислюватися починаючи з місяця, в якому набуто право власності (див. пп. 266.8.1 ПКУ). Декларацію слід було подати протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності (пп. 266.7.5 ПКУ). А податок сплачується щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом (пп. 266.10.1 ПКУ).

Наприклад, якщо право власності було набуто 04 листопада 2021 року, декларацію потрібно було подати до 03 грудня 2021 року включно. В декларації податок розрахувати за увесь листопад і грудень 2021 року. Податок сплатити за листопад і грудень 2021 року до 30 січня 2022 року.

Окрім того, потрібно було подати декларацію на 2022 рік, у строк не пізніше 20 лютого 2022 року, в якій розрахувати податок за увесь 2022 рік. Податок сплачувати за кожен квартал окремо, до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Оскільки юрособа цього не зробила, декларації як за минулий, так і за поточний рік потрібно подати в поточному році, днем виявлення помилки. Після того, як декларації будуть подані і прийняті, слід сплатити податок на нерухомість, за увесь період несплати.

Оскільки зазначені помилки здійснені під час дії карантину, згідно з п. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ штраф не застосовується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»