• Посилання скопійовано

Податки при переданні нерухомості засновнику-фізособі при ліквідації ПП на ЄП

Підприємство на ЄП має у власності нежитлове приміщення, яке перейде у власність засновника-фізособи у разі припинення підприємства. Амортизація на приміщення не нараховувалася. Які податки слід сплатити підприємству та фізособі при передачі приміщення?

Які податки слід сплатити підприємству

На подібне питання відповідала податкова в підкатегорії 108.01.02 ЗІР: «Чи є об’єктом оподаткування повернення ЮО - платником ЄП третьої групи майна (ОЗ, товарів) засновникам при їх виході із засновницького складу, якщо внески здійснювались у грошовій формі і вартість такого майна є більшою/меншою розміру внесків?».

 

Відповідь податкової

Згідно із пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника ЄП для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Відповідно до пп. 8 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника ЄП до статутного капіталу такого платника.

Таким чином, якщо засновник при його виході із засновницького складу отримує від емітента корпоративних прав – юридичної особи - платника ЄП майно (основні засоби, товари) замість грошових коштів, що були внесені таким засновником, то така операція для платника ЄП прирівнюється до продажу такого майна.

При цьому якщо вартість майна (основних засобів, товарів) дорівнює або вища за вартість внеску до статутного фонду, здійсненого засновником в грошовій формі, то об’єкт оподаткування у юридичної особи – платника ЄП не виникає.

У разі якщо вартість майна (основних засобів, товарів) є нижчою за вартість внеску до статутного фонду, то частина внеску, яка залишається не поверненою засновнику, у разі його виходу із засновницького складу, має бути включена до складу доходу емітента корпоративних прав - юридичної особи – платника ЄП третьої групи.

Такий самий висновок, на наш погляд, стосується і передачі засновнику нерухомості у разі припинення (ліквідації) підприємства платника ЄП.

Наприклад, якщо розмір статутного капіталу становить 300 000 грн, а повертається нерухомість вартістю 500 000 грн, об’єкта оподаткування ЄП не виникає.

А якщо розмір статутного капіталу 540 000 грн, то виникне об’єкт оподаткування 40 000 грн.

Якщо підприємство є в тому числі платником ПДВ, при передачі нерухомості воно нараховуватиме і ПЗ з ПДВ. Об’єкт оподаткування визначатиметься згідно з п. 188.1 ПКУ – в розмірі договірної вартості, але не нижче від залишкової вартості. Наприклад, якщо балансова вартість нерухомості 500 000 грн, за якою воно передається засновнику, то ПЗ нараховується в розмірі 100 000 грн (500 000 х 20%).

 

Які податки слід сплатити фізособі

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ до продажу інвестиційного активу прирівнюються в тому числі операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним (або особою, у якої інвестиційний актив був придбаний прямо чи опосередковано) до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з-поміж засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу такого емітента чи ліквідації такого емітента.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права (пп. 170.2.2 ПКУ).

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу (пп. 170.2.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Тобто, якщо засновнику-фізособі внаслідок ліквідації підприємства передали нерухомість, така фізособа самостійно повинна подати за наслідками року, в якому була передача, декларацію, в якій відобразити як вартість отриманого (дохід), так і суму коштів чи вартість майна, внесених до статутного капіталу підприємства під час його створення чи суму коштів, витрачених на придбання корпоративних прав підприємства (витрати).

Якщо доходи перевищують витрати, маємо прибуток, з якого фізособа має сплатити ПДФО за ставкою 18% і ВЗ за ставкою 1,5%.

Поряд з цим юридична особа, яка передала нерухомість, має показати таку виплату у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «112». Таким чином, юрособа податки не утримує.

Так само податкова консультувала постійно, наприклад, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»