• Посилання скопійовано

Оподаткування неповерненої фіндопомоги після переходу на сплату ЄП

Юрособа на загальній системі оподаткування 5 років тому отримала ПФД. Термін повернення продовжується шляхом складання додаткових угод. З 01.01.2022 р. юрособа переходить на спрощену систему. Які податкові наслідки щодо неповерненої ПФД (у 2022 та 2023 році повертати не планується)?

Згідно з п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку, юридичної особи, є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Разом з цим, як передбачено пп. 3 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, платника ЄП, не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

На жаль, у ПКУ перехідні умови, щодо отриманої на загальній системі фіндопомоги після переходу на сплату єдиного податку не прописані. При цьому, податківці наводили наступні роз’яснення:

  • якщо поворотну фінансову допомогу отримано під час перебування підприємства на загальній системі оподаткування та не повернено протягом 12 календарних місяців, коли підприємство вже перебувало на спрощеній системі оподаткування, то така допомога оподатковується єдиним податком (його ми наводили тут);
  • юридична особа, яка отримала поворотну фінансову допомогу в період перебування на загальній системі оподаткування, при переході на спрощену систему оподаткування не включає такі кошти до доходу платника єдиного податку (це зазначали податківці писали тут).

Таким чином, можна зробити висновок, що отримана на загальній системі оподаткування фіндопомога включається до складу доходу платника ЄП у тому випадку, якщо 12 місяців з дня її отримання спливають під час перебування на спрощеній системі оподаткування. В описаній же у запитанні ситуації, 12 календарних місяців з дня отримання фіндопомоги спливли до обрання підприємством спрощеної системи оподаткування. Тому доходу у розмірі фіндопомоги після переходу на спрощену систему оподаткування у підприємства не виникне.

Однак, якщо така фіндопомога в результаті буде прощена і в бухгалтерському обліку у підприємства виникне дохід, то вважаємо, що податківці будуть наполягати на включенні такої суми до складу оподатковуваного єдиним податком доходу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»