• Посилання скопійовано

Викуп та продаж своєї частки ТОВ на єдиному податку

Юрособа на загальній системі має частку в СК ТОВ на ЄП. Ця юрособа виходить із складу засновників та дарує свою частку ТОВ на ЄП. Чи це можливо? Яке оподаткування у сторін?

Чи це можливо?

Так. І ось чому: учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства оплатно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам (ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ).

З іншої сторони, відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону про ТОВ товариство має право придбавати частки у власному статутному капіталі без його зменшення на розмір такої частки лише за умови, що на день такого придбання товариство сформує резервний капітал у розмірі ціни придбання викупленої частки, який не може використовуватися для здійснення виплат на користь учасників такого товариства.

Тобто, учасник ТОВ має право передати безоплатно частку ТОВ, а ТОВ має право її отримати. Причому за загальним правилом ТОВ має зменшити СК на суму викупленої частки. Хоча якщо частка буде надалі продаватися, то зменшувати СК не потрібно. Але для цього потрібно створити резервний капітал у розмірі ціни придбання частки. Щоправда, у разі безоплатного отримання частки резервний капітал становитиме 0 грн. Це означає, що його фактично можна не створювати. Щоправда, тут є одне «але».

Згідно з ч. 3 ст. 25 Закону про держреєстрацію, щоб держреєстратор не вніс до держреєстру запис про зменшення СК, йому потрібно надати разом із заявою про державну реєстрацію довідку про формування резервного капіталу у розмірі, який відповідно до закону допускає володіння часткою (частиною частки) у своєму статутному капіталі.

Тобто, формально резервний капітал в сумі 0 грн потрібно в бухобліку створити і довідку про створення такого резерву надати держреєстратору.

Ще момент: згідно з ч. 3 ст. 21 Закону про ТОВ, учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі лише в тій частині, в якій вона є оплаченою.

Таким чином, якщо учасник, який безоплатно передає частку ТОВ, не оплатив її чи оплатив частково, він не може передати її безоплатно в тій частині, яка не оплачена. Передати можна тільки те, що оплачено.

У разі придбання частки (частини частки) учасника самим товариством без зменшення статутного капіталу товариства воно зобов’язане здійснити відчуження такої частки відплатно не пізніше ніж через один рік з дня придбання частки (частини частки) (ч. 4 ст. 25 Закону про ТОВ).

 

Яке оподаткування у сторін?

ТОВ на загальній системі

ТОВ на загальній системі, яке безоплатно передало свою частку, в бухобліку списує її вартість на витрати (на субрахунок 977).

Таким чином, фінрезультат до оподаткування, визначений за правилами бухобліку, зменшується. Такий зменшений фінрезультат є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо ТОВ коригує фінрезультат на податкові різниці, йому доведеться застосувати різницю за пп. 140.5.10 ПКУ: фінрезультат до оподаткування збільшується на суму безоплатно наданих товарів, робіт, послуг особам, що не є платниками податку.

Оскільки ТОВ на ЄП не є платником податку на прибуток, то при передачі йому безоплатно частки ТОВ на загальній системі, яке коригує фінрезультат на податкові різниці, таке ТОВ повинне збільшити фінрезультат до оподаткування на вартість безоплатно переданої частки.

 

ТОВ на ЄП

Для ТОВ на ЄП безоплатно отримана частка включатиметься до оподатковуваного доходу згідно з пп. 2 пп. 292.1 і пп. 292.3 ПКУ.

Якщо надалі ТОВ на ЄП продаватиме отриману частку, її продаж матиме такі самі податкові наслідки, як і продаж товарів. Адже згідно з пп. 2 пп. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, підрозділів такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). Тобто за загальними правилами пп. 292.6 ПКУ на дату надходження коштів від покупця корпоративних прав (частки) продавець (ТОВ на ЄП) обраховує ЄП залежно від обраної системи оподаткування за ставкою 5% (без ПДВ) або 3% (з ПДВ).

У цьому разі ТОВ фактично обкладе ЄП вартість частки два рази. Один раз при безоплатному отриманні, другий раз при продажу.

Якщо ТОВ на ЄП зменшить СК на номінальну вартість отриманої частки, така операція зменшення СК не вплине на об’єкт оподаткування ЄП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»