• Посилання скопійовано

Продаж трактора фізособі платником ЄП IV групи

Підприємство - платник єдиного податку IV групи планує продати трактор, що обліковується у нього на балансі, фізособі. Як таку операцію показати в бухгалтерському та податковому обліку? За якою вартістю можна його продати? Чи потрібно сплачувати ПДФО і військовий збір?

Відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ, до четвертої групи платників єдиного податку відносяться сільськогосподарські товаровиробники, зокрема, фізичні особи – підприємці (ФОП), які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство».  

ПКУ та іншими нормативними актами не передбачено жодних обмежень в праві платника ЄП IV групи щодо продажу оссновних засобів, що перебувають у них на балансі.

Згідно з пп. 292-1.1 ПКУ об’єктом оподаткування для платників ЄП IV групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Базою оподаткування для платників ЄП IV групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 01 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встано-вленого ПКУ для справляння плати за землю (пп. 292-1.2 ПКУ).

Зазначимо, що сума основного податкового платежу платника ЄП IV групи не залежить від величини отриманого ним доходу, у тому числі від продажу об’єктів основних засобів та інших необоротних активів, оскільки об’єктом оподаткування угіддя перелічені в пп. 292-1.1 ПКУ.

І правила визначення оподатковуваного доходу при продажу основних засобів, які встановлені абз. 2 пп. 292.2 ПКУ до платників ЄП IV групи не застосовуються. Вони стосуються лише юридичних осіб на ЄП ІІІ групи, тобто платників ЄП, у кого сума податку безпосередньо залежить від величини отриманих доходів.

Тобто, у бухобліку платиник ЄП  IV групи відображає продаж ОЗ за загальними правилами, а на об’єкт оподаткування така операція не вплине.

Отже, якщо платник ЄП  IV групи вирішив продати трактор, який перебуває на балансі підприємства більше 24 місяців до місяця, в якому відбудеться продаж, тоді то суму доходу, отриману від його реалізації, показують у рядку 3.4 Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за формою, затвердженою Наказом № 772.  Відображають суму такого доходу в межах залишкової вартості трактора. Наприклад, якщо залишкова вартість трактора 20000 грн, продали за 25000 грн (без ПДВ), то в рядку 3.4 зазначається 20000 грн. А якщо його ж продали за 20000 грн (без ПДВ), у рядку 3.4 зазначається 20000 грн.

А якщо платиник ЄП  IV групи є платником ПДВ, то не забувайте, що при продажу об’єктів необоротних активів мінбаза відповідає балансовій (залишковій) вартості проданого об’єкта на початок звітного (податкового) періоду, в якому здійснено постачання (абз. 2 пп. 188.1 ПКУ). 

Додатково утримувати ПДФО та ВЗ не потрібно, як і не потрібно відображати у формі №1ДФ.

При відображенні у бухобліку операції з продажу трактора потрібно керуватися П(С)БО 7 та П(С)БО 27, якщо, прийнято рішення продати трактор його слід перевести зі складу ОЗ до необоротних активів, утримуваних для продажу шляхом зарахування на субрахунок 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» за залишковою вартістю (Дт 286 Кт 104). Таке переведення є обов’язковим, оскільки списувати з балансу необоротний актив можна лише в разі його безоплатної передачі або списання внаслідок невідповідності критеріям активу (п. 33 П(С)БО 7). При цьому припиняють нарахування амортизації, починаючи з місяця, що настає за місяцем вибуття об’єкта зі складу ОЗ (п. 29 П(С)БО 7, п. 6 П(С)БО 27) та відображається проведенням: Дт 131 Кт 104. 

Безпосередньо операція з продажу ОЗ відображається як продаж оборотних активів — дохід від продажу відображається на субрахунку 712 «Дохід вiд реалізації іншиx оборотних активів» (п. 7 П(С)БО 15), собівартість проданих ОЗ — на субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничиx запасів» (п. 20 П(С)БО 16): 

  • Дт 377 Кт 712 - на суму проданого трактора з віднесенням доходу на фінрезультат - Дт 712 Кт 791; 
  • на суму ПЗ з ПДВ - Дт 712 Кт 641; 
  • Дт 943 Кт 286 - списання балансової вартості з одночасним віднесенням на фінрезультат Дт 791 Кт 943;
  • Дт 311 Кт 377 - отримано плату за проданий трактор.

При реалізації трактора складається Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (сільгоспоблік, форма № ОЗСГ-1, затверджена наказом Мінагрополітики від 27.09.07 р. №701) та видаткова накладна. Можна розробити власну форму первинних документів на таку реалізацію, головне, щоб вона передбачала всі обов’язкові реквізити, встановлені ст. 9 Закону про бухоблік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»