• Посилання скопійовано

Придбання та оренда нежитлового приміщення

Чи може ФОП - платник ІІІ групи ЄП придбати нежитлове приміщення 350 кв.м. як фізособа та здавати його в оренду, як фізособа юрособі, а не як ФОП?

Згідно з пп. 14.1.129 ПКУ об'єкти нежитлової нерухомості - будівлі, приміщення, що не віднесені законодавством до житлового фонду.

Відповідно до ст. 325 ЦКУ суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. 

Суб’єктом права власності є, зокрема, фізособи,  які можуть бути власником будь — якого майна, крім майна, що не може перебувати у власності такої фізособи. При цьому, правовий статус фізособи — підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності (ст. 318 ЦКУ). 

Крім того, Законом №1925 не передбачається набуття права власності на нежитлове приміщення фізичною особою – підприємцем та його реєстрації в Єдиному державному реєстрі на  фізособу – підприємця. 

Отже, нерухоме майно має реєструватися тільки на звичайну фізичну особу.

Згідно з ст. 319 і ст. 320 ЦКУ власник має право розпоряджатися своїм майном, а також використовувати його в підприємницькій діяльності відповідно до норм закону. 

Таким чином, підприємець може придбати нежитлове приміщення як звичайна фізособа та використовувати його або в своїй підприємницькій діяльності, або здавати в оренду, в даному випадку юрособі.

Відповідно до пп. 291.5.3 ПКУ, фізособи – підприємці, які є платниками єдиного податку, можуть здавати в оренду, зокрема, земельні ділянки, загальна площа яких не перевищує 0,2 гектара та нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких не перевищує 300 квадратних метрів. Але для цього потрібно зареєструвати код КВЕД 68.20 «Надання в оренду та експлуатацію власного або орендованого нерухомого майна».

У даному випадку, якщо нежитлове приміщення здаватиме в оренду підприємець як звичайна фізособа, то обмеження площі не застосовується. Тобто фізособа може здати в оренду юрособі нежитлове приміщення площею 350 квадратних метрів. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»