• Посилання скопійовано

Які наслідки зміни засновників у юрособи – «єдинника», якщо втрачено право на єдиний податок?

ТОВ - платник ЄП ІІІ групи без ПДВ. Відбулася зміна засновників, з листопада 2019 р. 50% СК - фізособа - резидент та 50% - юрособа - нерезидент. Коли ТОВ повинно перейти на загальну систему та зареєструватися платником ПДВ? Який період буде першим звітним як для платника податку на прибуток та платника ПДВ?

Відповідно до пп. 291.5.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Таким чином, з листопада 2019 р. така юрособа – платник ЄП вже не відповідає вимогам до платників ЄП.

Згідно з пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ у разі невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом (в даному випадку – кварталом), у якому відбулася зміна організаційно-правової форми.

Отже, в даному випадку слід перейти на загальну систему з 1 січня 2020 року. Для цього потрібно подати заяву про відмову від спрощеної системи  не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (до 20 грудня 2019 р.) (див. тут).

Щодо реєстрації платником ПДВ читайте тут.

Звертаємо увагу на те, що якщо СГ перейшов з єдиного податку І-ІІІ групи без ПДВ на загальну систему  оподаткування, він розраховує обсяг 1 млн за 12 попередніх місяців незалежно від того, на якій системі оподаткування він перебував протягом цих місяців. Саме такий фіскальний підхід застосовують податківці.

Так,  ДПС у м. Києві в ІПК від 30.11.2018 р. № 5056/ІПК/26-15-12-01-18 щодо реєстрації особи як платника ПДВ у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на сплату інших податків і зборів зазначила, що якщо в такої особи на дату переходу загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 1 000 000 грн (у тому числі включаючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), така особа повинна не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, подати до контролюючого органу реєстраційну заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ та, відповідно, зареєструватися як платник ПДВ (пп. 183.4 ПКУ).

У даному випадку подати заяву на реєстрацію платником ПДВ потрібно до 10 січня 2020 року. У разі обов’язкової реєстрації особи як платника ПДВ,  така особа  буде вважатися платником ПДВ з дня внесення запису до Реєстру платників ПДВ  (пп. 183.9 ПКУ). Якщо СГ буде зареєстрований як платник ПДВ з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»