• Посилання скопійовано

Безповоротна фінансова допомога у юрособи - «єдинника»: як оформити та облікувати?

Заступник директора – працівник підприємства надав безповоротну фінансову допомогу цьому підприємству (платнику ЄП за ставкою 5%) у розмірі 45 тис. грн. Як документально оформити таку операцію? Який бухоблік? Як оподатковується така допомога?

Документальне оформлення

За пп. 14.1.257 ПКУ фінансова допомога - допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.

Своєю чергою, безповоротна фінансова допомога – це сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів. Нотаріальне посвідчення такого договору в обов’язковому порядку не передбачено.

 

Бухоблік

Безповоротно отримані грошові кошти без будь-якої компенсації звісно підпадають під ознаки доходу за п. 5 П(С)БО 15. За класифікацією, яка наведена у п. 7 П(С)БО 15, такий дохід може бути розцінено як «Інші доходи» (субрахунок 746).

При цьому, якщо попередньо договір про надання такої ФД не укладено (тобто у надавача не виникає обов’язок щодо надання такої ПФД через певний час), то надходження таких коштів в обліку відображається бухгалтерським записом: Дт 311 Кт 746.

Якщо спочатку укладається договір про надання такої допомоги (з визначенням терміну і суми), а потім вже вносяться кошти, то на дату договору в обліку відображається заборгованість надавача записом Дт 377 Кт 746, а після внесення коштів така заборгованість закривається записом: Дт 311 Кт 377.

 

Єдиний податок

Згідно з пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом юридичної особи, платника єдиного податку є, будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

При цьому, відповідно до пп. 3 пп. 292.11 ПКУ до складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

Оскільки надана фінансова допомога є безповоротною, то відповідно вона не відповідає ознакам пп. 3 п. 292.11 ПКУ, а отже, включається до складу доходу платника ЄП і оподатковується в загальному порядку (за ставкою 5%).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»