• Посилання скопійовано

Пайові внески у споживчому товаристві - «єдинника»: що з оподаткуванням?

Як оподатковуються пайові внески, які сплачуються фізичними та юридичними особами споживчому товариству на спрощеній системі оподаткування за ставкою 5%?

За загальним правилом доходом платника ЄП для юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (пп. 2 п. 292.1 ПКУ).

При цьому, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Відповідно до П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Своєю чергою, асоційований член кооперативу - фізична чи юридична особа, яка внесла пайовий внесок і користується правом дорадчого голосу в кооперативі (ст. 14 Закону №1087).

Таким чином, отримані пайові внески не вважаються доходом, а отже, і не підлягають оподаткуванню єдиним податком. Аналогічну позицію висловлювали податківці у ІПК від 13.08.2018 р. №3528/6/99-99-15-01-01-16/ІПК.

А як відображати такі внески в бухобліку ми розглядали у нашому коментарі до зазначеної вище консультації податківців.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»