• Посилання скопійовано

Оренда авто з водієм: оформлення угоди

Підприємству потрібно взяти автомобіль з водієм в оренду, в штатному розкладі немає посади водія. Як оформити таку угоду з фізособою або ФОП та чи потрібно завіряти нотаріально?

При укладанні договору найму (оренди) транспортного засобу слід врахувати загальні вимоги, описані в главі 58 ЦКУ, та спеціальні норми, описані в параграфі 5 глави 58 ЦКУ «Найм (оренда) транспортного засобу».

 

Оренда авто з водієм

Стаття 798 ЦКУ передбачає, що предметом договору найму може бути транспортний засіб, який передається разом з екіпажем, який його обслуговує. Якщо договором між підприємцем та юрособою передбачено саме передача транспортного засобу разом з екіпажем в оренду, то відповідно трудові договори повинні бути укладені у водіїв з орендодавцем. 

Договором найму може передбачатися, що транспортний засіб передається разом з екіпажем, який його обслуговує. Слід зазначити, що законодавчо визначеного поняття «екіпаж» для автомобільного транспорту немає. Можна припустити, що під екіпажем мається на увазі особа (особи), що керує транспортним засобом та обслуговує його. Отже, автомобіль можна взяти в найм разом з водієм. При цьому екіпаж не припиняє трудових відносин з наймодавцем. Про найм авто з екіпажем необхідно окремо зазначити в договорі. 

Відповідно до ст. 805 ЦКУ, витрати на утримання екіпажу несе наймодавець. Отже, витрати на заробітну плату екіпажу, відрядні та інші господарські витрати несе наймодавець.

Відповідно до ч. 2 ст. 802 ЦКУ, порядок страхування відповідальності наймача за шкоду, яка може бути завдана іншій особі у зв'язку з використанням транспортного засобу, встановлюється законом. 

Страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів за шкоду, яка може бути завдана третім особам, здійснює власник або той, хто фактично використовує автомобіль виходячи із визначення «власники транспортних засобів» відповідно до пп. 1.6 ст. 1 Закону №1961. Нагадаємо, що це один з видів обов'язкового страхування. Тому в договорі оренди обов'язково повинно бути обумовлено, хто буде здійснювати таке страхування: орендодавець чи орендар.

Договір найму автомобіля укладається обов'язково в письмовій формі (ч. 1 ст. 799 ЦКУ). Договір найму автомобіля за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Оренда авто у ФОП на ЄП ІІ групи

Відразу зазначимо, що автомобіль може бути зареєстрований тільки на юридичну особу або на фізичну особу – громадянина. Реєстрацію автомобіля за фізичною особою — приватним підприємцем законодавством не передбачено.

Відповідно до ст. 319 та ст. 320 ЦКУ власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

До платників єдиного податку ІІ групи належать ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності критеріїв, визначених пп. 2 пп. 291.4 ПКУ.

Тобто стороною договору оренди автомобіля може бути приватний підприємець — фізична особа щодо автомобіля, який є власністю фізичної особи та у якої до видів діяльності включено відповідний КВЕД  77.11 «Надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів».

Але! ФОП на ЄП ІІ групи може надавати послуги оренди тільки ФОПам або юрособам на єдиному податку або населенню, також не можна надавати послуги нерезидентам і загальносистемникам – ФОП і юрособам.

Тож виходить, що власник авто не може надавати його в оренду як ФОП ІІ групи, навіть маючи відповідний КВЕД, тому що ФОП ІІ групи ЄП не має права працювати з юрособами – платниками податку на прибуток. Проте, він може надати в оренду авто як звичайна фізособа, договір найму автомобіля з яким підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Оренда авто у ФОП на ЄП ІІІ групи

На відміну від ФОП ІІ групи, ФОПи ІІІ групи можуть вільно працювати з фізичними та юридичними особами, єдинниками та тими, хто знаходиться на загальній системі оподаткування, надавати послуги населенню та навіть укладати угоди з комунальними підприємствами.

Надання в оренду авто має здійснюватися в  межах обраних ним видів діяльності, зазначених у свідоцтві платника єдиного податку.

Відносини оренди та лізингу між суб'єктами господарювання регулюються статтями 283 — 292 ГКУ. Зазначені статті не містять жодної вимоги щодо обов'язковості нотаріального посвідчення договорів оренди транспортного засобу, що укладаються між СГД.

Отже, зважаючи на це, а також керуючись тим, що за загальним правилом для всіх суб'єктів цивільних відносин договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі, можна стверджувати, що договір оренди автомобіля між СГД — фізичною особою (у т. ч. на єдиному податку) та юридичною особою нотаріально посвідчувати не обов'язково. Це необхідно робити лише у випадку, коли однією зі сторін договору (відповідно учасником цивільних відносин) є звичайна фізособа-непідприємець, на що і вказує ч. 2 ст. 799 ЦКУ. Фізособи, які укладають такі договори як підприємці, належать до іншої категорії учасників цивільних відносин (про що зазначено у ст. 51 ЦКУ). Отже, на таких осіб поширюється вимога лише ч. 1 ст. 799 ЦКУ, тобто укладення простої письмової угоди.

Таким чином, договір оренди транспортного засобу, укладений між юридичною особою та фізособою-підприємцем (у т. ч. на єдиному податку), не підлягає нотаріальному посвідченню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»

  • Чи обов’язково ФОП повинен надавати транспортні послуги виключно на власному автомобілі?
    Підприємство користується послугами ФОПа з доставки товарів покупцям, вартість доставки включено в ціну товару. З ФОПрм підписано угоду про надання транспортних чи логістичних послуг (не оренда) і при підписанні договору перевірялося, чи він є власником авто, чи у нього є договір оренди. Чи може такий ФОП надавати послуги підприємству, якщо в своїй діяльності він використвує авто дружини чи родича?
    23.07.202452
  • Оренда авто з водієм: оформлення угоди
    Підприємству потрібно взяти автомобіль з водієм в оренду, в штатному розкладі немає посади водія. Як оформити таку угоду з фізособою або ФОП та чи потрібно завіряти нотаріально?
    18.07.20241 063
  • Діяльність ФОПа з продажу електроенергії за «зеленим» тарифом
    Фізособа планує зареєструвати ФОПа для діяльності з виробництва і продажу електроенергії за «зеленим» тарифом. Планується також отримати грант на цю діяльність від Держцентру зайнятості, за умовами якого слід створити не менше двох робочих місць. На якій системі оподаткування може бути цей ФОП? Чи потрібно придбавати ліцензію на продаж електроенергії? Чи оподатковується сума гранту при отриманні на рахунок ФОПа?
    09.05.202486
  • Оплатили ФОПу за послуги, а згодом виявилося, що оплата була на рахунок фізособи: як діяти?
    25 лютого 2022 року СГ оплатив послуги з перевезення працівників по Україні. Вважали, що оплата здійснена ФОПу, а згодом виявилось, що платіж був на особистий рахунок фізособи. Що зараз потрібно зробити?
    06.07.2023162
  • Який порядок скасування ставки ЄП 2% пропонується законопроєктом №8401?
    Законопроєктом №8401 пропонується з 1 липня 2023 року скасувати особливу групу платників ЄП за ставкою 2%. Яка пропонується процедура переходу на інші групи ЄП або на загальну систему?
    26.04.2023513