• Посилання скопійовано

Який порядок скасування ставки ЄП 2% пропонується законопроєктом №8401?

Законопроєктом №8401 пропонується з 1 липня 2023 року скасувати особливу групу платників ЄП за ставкою 2%. Яка пропонується процедура переходу на інші групи ЄП або на загальну систему?

Зміни щодо застосування особливої ставки ЄП 2% передбачені законопроєктом №8401 від 31.01.2023 р.  Станом на 25 квітня 2023  р. цей законопроєкт все ще очікує розгляду на Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Тільки після розгляду на Комітеті цей законопроєкт може бути винесений на голосування у сесійну залу ВРУ.

Цим законопроєктом пропонується:

  • пункт 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ викласти в такій редакції: «9. Установити, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 липня 2023 року положення розділу XIV Податкового кодексу України застосовуються з урахуванням таких особливостей…»;
  • абзац перший пп. 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ викласти в такій редакції: «Платники єдиного податку третьої групи, які використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, з 1 липня 2023 року втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом».

Слово «автоматично» повинно означати, що подання заяв від платників ЄП за ставкою 2% не передбачається. Процедура повернення на попередню систему оподаткування у законопроєкті докладно не прописана, тому зараз ми можемо лише припускати, як це буде реалізовано на практиці.

На думку автора, це може бути так:

  • новостворені ФОП – платники ЄП ІІІ групи, що були зареєстровані після 01.04.2022 р. і які обрали систему оподаткування 2% з дня реєстрації, автоматично стануть платниками податків на загальній системі, тому що у них до переходу на ЄП за ставкою 2% не було періоду перебування на ЄП І, ІІ групи або ІІІ групи за ставками 3%, 5%;
  • якщо до переходу на ЄП 2% був період перебування на ЄП на І чи ІІ групі, чи на ІІІ групі за ставками 3%, 5% – то тільки тоді СГ повернеться на ці інші групи чи ставки ЄП. 
  • ЮО та ФОП – платники ЄП ІІІ групи, що до обрання ставки ЄП 2% були платниками ЄП за ставкою 3% та 5%, автоматично повернуться на ЄП за ставками 3%, 5%;
  • ЮО, що до обрання ЄП за ставкою 2% були платниками податку на прибуток на загальних підставах і платниками ПДВ, автоматично повернуться на загальну систему.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»