• Посилання скопійовано

Оплатили ФОПу за послуги, а згодом виявилося, що оплата була на рахунок фізособи: як діяти?

25 лютого 2022 року СГ оплатив послуги з перевезення працівників по Україні. Вважали, що оплата здійснена ФОПу, а згодом виявилось, що платіж був на особистий рахунок фізособи. Що зараз потрібно зробити?

В цій ситуації слід доутримати ПДФО та ВЗ, а також донарахувати ЄСВ, оскільки тут виникають відносини цивільно-правового характеру з фізичною особою, яка надала послугу суб’єкту господарювання.

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 164.2.2 ПКУ,  суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Згідно з пп. 167.1 ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Тож слід було утримати 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.

Оскільки виплата в 2022 році помилково була здійснена без утримання ПДФО та ВЗ, то зараз СГ як податковий агент несе відповідальність за це. А саме, відповідно до ст. 125-1 ПКУ відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, та обов’язок щодо погашення такого податкового боргу, у тому числі пені, покладається на податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходів звільняється від обов’язку погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу, крім випадків, встановлених розділом IV ПКУ. Також під час податкової перевірки СГ (не раніше!) податківці застосують штрафні санкції відповідно до ст. 125-1 ПКУ. Самостійно сплачувати штраф і пеню до початку перевірки не потрібно, а ось самі донараховані суми ПДФО та ВЗ слід сплатити за рахунок СГ, що виплатив дохід фізособі.

 

ЄСВ

Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону про ЄСВ, встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування єдиного внеску.  

У разi якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума єдиного внеску розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску, встановлена ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка єдиного внеску, встановлена ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Таким чином, роботодавці нараховують єдиний внесок на суму винагороди (доходу) фізичним особам за цивільно-правовими договорами у розмірі 22 %

І відповідно вже у єдиній звітності відобразити виплату доходу: 

  • в уточнючому додатку 4ДФ за лютий 2022 року – з ознакою доходу 102. Для цього потрібно окремо подати уточнюючий додаток 4ДФ за лютий 2022 року та додати новий рядок, у якому в графі 9 проставити "0" - на введення рядка. Якщо в додатку 4ДФ за лютий 2022 року вже відображали доходи на користь цієї особи з ознакою 157, то слід подати звіт з типом «Уточнюючий» за лютий 2022 року і виправити цю ознаку на ознаку доходу 102, виключивши рядок з ознакою 157 (у графі 9 – значення «1») і включивши рядок з ознакою 102 (у графі 9 – значення «0»). Докладніше про це – тут;
  • в поточному додатку Д1 (за поточний звітний період, наприклад, за червень 2023 року) з кодом категорії ЗО – 26 слід показати цю виплату за лютий 2022 року (у графі 10 ставимо 02.2022) з кодом типу нарахування «2» - сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних (податкових) періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку (який) платником єдиного внеску самостійно донараховано суму єдиного внеску.

Також слід показати ці відносини і в уточнюючому додатку Д5 за лютий 2022 року. Для включення нового рядка його треба заповнити з правильними даними про цю фізичну особу, який виплачено винагороду, а в графі 20 указати ознаку «0». Таким чином до звітного додатку Д5 буде додано нову інформацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»