• Посилання скопійовано

Чи можна виробляти електроенергію, перебуваючи на єдиному податку?

ТОВ на загальній системі оподаткування, виробляє електроенергію (сонячні панелі), маючи код КВЕД 35.11. Чи можна перейти на єдиний податок?

Згідно з пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в місткостях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПКУ).

У ст. 215 ПКУ наведено вичерпний перелік підакцизних товарів, ставки податку на ці товари, код товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД і опис товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до пп. 215.3.9 ПКУ електрична енергія є підакцизним товаром.

Тому, на наш погляд, ТОВ не може перейти на сплату єдиного податку.

Подібний висновок читаємо і в консультації ГУ ДФС у Закарпатській області тут.

Але звернемо увагу на такий нюанс.

Згідно з пп. 213.2.8 і пп. 213.2.9 ПКУ не підлягають оподаткуванню акцизним податком наступні операції з підакцизними товарами:

  • реалізація електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії;
  • передача для власного споживання в межах одного підприємства електричної енергії (за кодом 2716 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), виробленої на цьому підприємстві.

Тобто, якщо ТОВ виробляє електроенергію за допомогою сонячних панелей, воно не сплачує акцизний податок з такої електроенергії, яка спожита для власних цілей та/або реалізована на сторону.

За формальними ознаками електроенергія є підакцизним товаром, але ТОВ акцизний податок не сплачує. Напрошується висновок, що електроенергія, з якої акцизний податок не сплачується, не є підакцизною.

Підакцизною буде тільки електроенергія, з якої буде сплачуватися акцизний податок.

Тому цілком логічно, що в наведеній ситуації ТОВ може перейти на єдиний податок. Щоправда, розуміємо, податкова служба може мати іншу точку зору. Отже, для уникнення непорозумінь рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію.

***

Читайте також: Чи може ФОП перерозподіляти електроенергію та отримувати компенсацію за це?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»