• Посилання скопійовано

Чи може ФОП перерозподіляти електроенергію та отримувати компенсацію за це?

ФОП на ІІ групі ЄП має підстанцію електроенергії. Є клієнти, які хочуть підключитися до неї. Чи потрібно у такому разі мати ліцензію? Чи може відшкодуватися вартість світла? Які податкові ризики для ФОП?

Ліцензія

Електрична підстанція - електроустановка, призначена для приймання, перетворення й розподілу електричної енергії (п. 3.1 Правил №258).

Відповідно до п. 1 ст. 8 Закону «Про ринок електричної енергії» господарська діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, трейдерська діяльність, здійснення функцій оператора ринку та гарантованого покупця провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії.

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у Постанові від 28.12.2018 р. № 2056 також зазначає, що згідно зі ст. 8 Закону «Про ринок електричної енергії» господарська діяльність з розподілу електричної енергії провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії.

При цьому згідно з п. 1.2 Ліцензійних умов№1470, суб'єкт господарювання, який має намір отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, має відповідати цим Ліцензійним умовам.

З огляду на все вищесказане, вважаємо, що оскільки треті особи зможуть отримувати електроенергію лише тоді, коли ФОП буде перерозподіляти електроенергію, то госпдіяльність ФОП із самого розподілу може проводитися лише у разі отримання відповідної ліцензії на таку діяльність.

 

Податкові ризики

Згідно з пп.3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку (пп. 14.1.145 ПКУ).

У ст. 215 ПКУ наведено вичерпний перелік підакцизних товарів, ставки податку на ці товари, код товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД і опис товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до пп. 215.3.9 ПКУ електрична енергія є підакцизним товаром.

Згідно з пп. 14.1.202 ПКУ продаж (реалізація) товарів - будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Таким чином, оскільки компенсація за товар (електроенергію) і є продажем такого товару, то, вважаємо, що ФОП не може перебувати на ЄП, отримуючи компенсацію  від третіх осіб за отриману електроенергію у зв’язку із перерозподілом електроенергії.

Вважаємо, що таку діяльність ФОП може проводити на загальній системі оподаткування. Більше того, оскільки у Законі №2019 мова йде саме про госпдіяльність, то перерозподіляти електроенергію може саме СГ – юрособа чи фізособа. Тобто фізособа не зможе перерозподіляти електроенергію та отримувати компенсацію від третіх осіб.

Також радимо отримати щодо цього ІПК відповідно до ст. 52 ПКУ, адже ДФС поки не надавало офіційної позиції щодо даної ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202428
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436