• Посилання скопійовано

Реєстрація неприбуткової організації платником ПДВ

Бюджет фінансує неприбуткову організацію на утримання та проведення заходу за КЕКВ 2610 на зарплату та плату комунальних платежів, та КЕКВ - 3210 на придбання техніки. Чи буде це фінансування рахуватися як оборот (1млн) для реєстрації ПДВ? Як ця операція вплине на статус неприбутковості?

Фінансування із бюджету та статус неприбутковості

Одразу ж заспокоїмо, на нашу думку, ця операція не вплине на статус неприбутковості. Втім, перш, ніж так стверджувати, радимо почитати статут (або інший установчий документ) такої організації та з'ясувати, чи немає в ньому заборони отримувати таке фінансування. Адже доходи доходами, а статут порушувати не можна, бо таке порушення податківці можуть використати як підставу для його скасування.

Якщо заборони немає, то немає і проблем з отриманням (незалежно від суми фінансування). Адже головним є не те, скільки і від кого (чи якої діяльності) підприємство отримує доходи, а те, як підприємство ним розпоряджається.

Так, до підстав для виключення неприбуткової організації з Реєстру неприбуткових організацій є:

  • використання доходів, отриманих неприбутковою організацією, для інших цілей, ніж утримання такої організації, реалізації цілей та напрямків діяльності, зазначених пп. 133.4.2 ПКУ;
  • розподіл доходів неприбуткової організації (або їх частини) серед учасників, засновників, членів організації та працівників (окрім оплати праці та нарахування ЄСВ).

А заборони витрачати отримані кошти на організацію власної діяльності (тим більше, що це фінансування є цільовим) ПКУ не містить.

Тобто, якщо неприбуткова організація використає кошти, отримані з бюджету, згідно вказаних КЕКВ, на статус неприбутковості це ніяк не вплине.

 

Неприбуткова організація та реєстрація платником ПДВ

Положення п. 133.4 ПКУ не містять застережень щодо перебування неприбуткової організації в Реєстрі платників ПДВ. Тому, якщо неприбуткова організація має (п. 181.1 ПКУ) або бажає (п. 182.1 ПКУ) зареєструватися платником ПДВ, це жодним чином не пов’язано із статусом неприбутковості.

Отже, платником ПДВ може стати неприбуткова організація на загальній системі оподаткування,  якщо у неї виникають дві умови:

  • або здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом  V ПКУ за останні 12 календарних місяців на суму більше 1 млн грн;
  • або добровільно (якщо такого перевищення не було).

Щодо сум операцій, які враховуються для розрахунку, слід зазначити, що податківці такими вважають як операції, які оподатковуються ПДВ за ставками 20%, 7% або 0%, так і ті, які звільнені від оподаткування згідно із ст. 197 ПКУ, або за підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ. Не входять до такого розрахунку лише ті операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ за ст. 196 ПКУ. 

Згідно із пп. 196.1.6 ПКУ суми дотацій із бюджету не є об’єктом оподаткування ПДВ (крім тих, що надаються у майновій формі). Тож, у разі отримання такого фінансування, платником ПДВ неприбуткова організація не зобов’язана ставати. Хоча може це зробити добровільно, тобто, за власним бажанням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217